Gebied beschermd dorpsgezicht gepresenteerd

01 november 2012
Gebied beschermd dorpsgezicht gepresenteerd

ALBLASSERDAM - Tijdens een informatiebijeenkomst op woensdagavond 31 oktober 2012 is onder grote belangstelling het gebied gepresenteerd dat de gemeente Alblasserdam voornemens is om aan te wijzen als beschermd dorpsgezicht. Het gebied omvat onder andere de dijklinten langs de Noord en de Alblas, de Groene Long, de Kerkstraat en de Oranjestraat. Wethouder Cardon (Monumentenbeleid en Cultuur) is blij te kunnen melden dat de aanwijzing van het beschermd dorpsgezicht weer een stap dichterbij is.

Karakteristiek voor Alblasserdam
Onderzoeksbureau BAAC lichtte tijdens de bijeenkomst toe dat de identiteit van Alblasserdam in sterke mate wordt bepaald door de samenhang van bebouwing en het rivierenlandschap enerzijds en het scheepsbouwverleden anderzijds. Op basis daarvan heeft het bureau karakteristieke gebieden geïnventariseerd en opgenomen in het voorgestelde gebied. De monumentencommissie adviseert om daarnaast ook de eerste dorpsuitbreidingen uit de jaren ’40 tussen het Cortgene en de Van Eesterensingel aan te wijzen als beschermd gebied. Dit gebied wordt namelijk door veel Alblasserdammers ervaren als karakteristiek voor het dorp.

Beeldbepalende panden
Omdat de bebouwing in Alblasserdam volgens BAAC een belangrijke bijdrage levert aan de identiteit, adviseert het bureau karakteristieke panden binnen het beschermde dorpsgezicht te beschermen tegen sloop en wijziging. Dit heeft tot gevolg dat de monumentencommissie om advies wordt gevraagd over de wenselijkheid van een sloop of wijziging. De gemeente beoordeelt momenteel in samenwerking met de historische vereniging West-Alblasserwaard, commissie dorpsbehoud, en de monumentencommissie van Alblasserdam welke panden binnen het beschermde dorpsgezicht daadwerkelijk de status ‘beeldbepalend’ moeten krijgen. Op 7 februari 2013 wordt hierover een informatiebijeenkomst gehouden. Reacties die naar voren zijn gekomen uit de informatiebijeenkomsten worden in de besluitvorming door college en gemeenteraad meegenomen.

Collegeprogramma
Het aanwijzen van een beschermd dorpsgezicht is opgenomen in het collegeprogramma 2010-2014. Met het beschermd dorpsgezicht wil het college van burgemeester en wethouders ervoor zorgen dat de karakteristieke historische identiteit van het damdorp behouden blijft voor komende generaties.

Meer informatie over het project en kaarten van het voorgestelde gebied en beeldbepalende panden zijn beschikbaar op www.alblasserdam.nl/dorpsgezicht.

 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.