Zonne-energie van eigen dak voor zwembad Blokweer

15 maart 2018
Zonne-energie van eigen dak voor zwembad Blokweer

ALBLASSERDAM - Beheer Stichting Sport Alblasserdam (BSSA) heeft in samenwerking met de gemeente het dak van zwembad Blokweer bedekt met meer dan 500 zonnepanelen. Wethouder Arjan Kraijo en BSSA-voorzitter Mart van der Burgh schroefden op woensdag 14 maart symbolisch het eerste paneel vast van het grootste zonnepanelenproject in Alblasserdam.

Opbrengst
De panelen wekken stroom op die vergelijkbaar is met het jaarverbruik van ongeveer 45 huishoudens. Dit dekt een groot deel van het stroomgebruik van het zwembad. Het overige deel wordt duurzaam ingekocht. Binnenkort is op digitale schermen in het zwembad te zien hoeveel stroom de zonnepanelen leveren. ,,Met iedere zonnestraal gaat de kWh meter in ons zwembad langzamer lopen'', aldus Mart van der Burgh. ,,Het zwembad heeft een heel hoge isolatiewaarde en is net zoals de sporthal voorzien van LED verlichting. Ons doel is om voor eind 2019 ook het dak van de sporthal van zonnepanelen te
voorzien.''

Gemeentelijke gebouwen duurzaam maken
De stichting, die verantwoordelijk is voor de exploitatie van sportcentrum en zwembad Blokweer, heeft de panelen aangeschaft met een lening van de gemeente. Dankzij een subsidie van het rijk zijn de opbrengsten hoger dan de kosten. Wethouder Kraijo: ,,Toen het zwembad enkele jaren geleden werd verbouwd, is het dak al extra sterk gemaakt met het oog op het plaatsen van zonnepanelen. Dat er nu zo veel panelen op liggen, is een mooie mijlpaal. Het is weer een stap op weg naar het duurzaam  maken van gemeentelijke gebouwen. De Drechtsteden willen in 2050 energieneutraal zijn. We willen  dan net zoveel energie opwekken als we gebruiken."

Foto: Mart van der Burgh, voorzitter BSSA (derde van links) en wethouder Arjan Kraijo (met boor in de hand) schroefden het eerste zonnepaneel op het dak van zwembad Blokweer vast. Foto gemeente Alblasserdam (Bron foto: Gemeente Alblasserdam)

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.