Handen ineen voor locatie Mercon Kloos

08 maart 2019 door Hennie van der Zouw
Handen ineen voor locatie Mercon Kloos

ALBLASSERDAM - Dijkversterking en gebiedsontwikkeling op de locatie Mercon Kloos in Alblasserdam gaan hand in hand, als het ligt aan de vier partijen die de intentieovereenkomst hebben ondertekend op 7 maart 2019. Ontwikkelaar Whoonapart BV heeft plannen om het gebied te herontwikkelen, waterschap Rivierenland staat aan de lat voor dijkversterking, onder meer op deze locatie.

Naast deze twee partijen tekenden de gemeente Alblasserdam en de provincie Zuid-Holland de intentieovereenkomst. De ondertekening is het startschot voor een nadere verkenning naar de plussen en minnen van het in de tijd combineren van de dijkversterking en de gebiedsontwikkeling.

Meerwaarde
Het combineren van dijkversterking en gebiedsontwikkeling kan een meerwaarde hebben. Zo kan gewonnen worden aan ruimtelijke kwaliteit door het parkeren te integreren in het dijkontwerp.

Bewoners hebben op deze manier maar één keer te maken met overlast. Ook worden met deze aanpak minder kosten gemaakt voor de aanvoer van materialen. Aan de andere kant heeft het combineren van dijkversterking en gebiedsontwikkeling voor de betrokken organisaties ook nadelen. Zo moet de dijk eerder worden versterkt dan in de planning staat, met bijvoorbeeld financiële consequenties tot gevolg.

Synergie
Directeur/eigenaar Jaco Poldervaart ondertekende namens Whoonapart en vertrouwt op een goed geïntegreerd resultaat. “Mooi dat ons ‘samen doen’ traject van de gehele Mercon Kloos ontwikkeling ook in de opgave van de dijkversterking kan worden doorgetrokken. Een unieke samenwerking met als gezamenlijk streven een win winsituatie en een beter resultaat.”

Goos den Hartog maakt zich als heemraad van Waterschap Rivierenland sterk voor initiatieven met maatschappelijke synergievoordelen. “We investeren in onderzoek naar de haalbaarheid van dit initiatief om met elkaar vast te kunnen stellen hoe we die synergievoordelen het beste kunnen benutten.”

Verkenning de moeite waard
Wethouder Arjan Kraijo van Alblasserdam is overtuigd van de meerwaarde van een integrale aanpak. “Als het daadwerkelijk lukt om de dijkversterking te integreren in de plannen, zullen omwonenden veel minder overlast ervaren en zal het plan nog beter aansluiten op de omgeving. Dit maakt deze verkenning zeer de moeite waard.”

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra ondertekende de intentieovereenkomst namens de provincie en hoopt op een positief resultaat: ”Als we er in slagen om synergie aan te brengen tussen de opgaven van dijkversterking en gebiedsontwikkeling, lopen we voorop én boeken we voor alle partijen een prachtig resultaat.”

Planning
De komende tijd wordt verkend of een gecombineerde aanpak een positief resultaat oplevert. Dat is nog geen gelopen race. De komende tijd passeren de plussen en minnen de revue. De vier partijen hebben het streven in juli van dit jaar de balans op te maken.

Mercon Kloos
Mercon Kloos is een voormalig scheepsbouw en –reparatiebedrijf en is gelegen tussen rivier De Noord en de weg van Alblasserdam naar Kinderdijk. De gebouwen staan al ruim tien jaar leeg. Ontwikkelaar Whoonapart wil op het terrein woningbouw, een hotel en een museum realiseren. Waterschap Rivierenland verwacht dat op termijn ook de dijken op de locatie moeten worden versterkt om aan de nieuwe normering te voldoen.

Foto: De overeenkomst werd ondertekend door (v.l.n.r.) Jaco Poldervaart (Whoonapart BV), Adri Bom-Lemstra (gedeputeerde provincie Zuid-Holland), Goos den Hartog (Waterschap Rivierenland) en Arjan
Kraijo (wethouder Alblasserdam)

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.