Eerste stapjes gemaakt, maar gebiedsperspectief moet echt richting geven

23 december 2018 door Hennie van der Zouw
Eerste stapjes gemaakt, maar gebiedsperspectief moet echt richting geven

ALBLASSERDAM - “Haal die molens maar weg, dan verdwijnen de toeristen tenminste ook”, denkt Geri de Lange wel eens. Toch strijdt ze als bestuurslid van de belangenvereniging Leefbaar Kinderdijk nog altijd voor een leefbaar dorp. Net als de gemeenten Molenwaard, Alblasserdam en de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk.

Geri de Lange wandelt nog maar zelden voor haar plezier over de Molenkade. “Die lol is eraf voor de Kinderdijker. Vroeger kon dat nog wel, zeker in het weekend. En in de winter had je het dorp ook voor jezelf.” Maar de toeristen zijn er nu eenmaal, stelt ze nuchter. “Van mij mogen ze ervan genieten. Maar aan de andere kant, waar ligt de grens?”

Daar hopen de gemeenten Molenwaard (vanaf 1 januari Molenlanden) en Alblasserdam binnenkort over uit te zijn. Samen met onder meer de provincie Zuid-Holland, Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK), en bewoners, zetten ze met een gebiedsperspectief op een rijtje wat nodig is om het in en rond Kinderdijk weer langdurig leefbaar te maken.

Gebiedsperspectief krijgt participatietraject
De eerste schetsen zijn afgelopen jaar aan heel veel betrokken partijen voorgelegd. Zo werd in twee verschillende werksessies verder gefilosofeerd over mogelijke oplossingen en ideeën. In het voorjaar van 2019 moet het gebiedsperspectief klaar zijn. Voor die tijd wordt het voorlopige eindresultaat middels een uitgebreid participatietraject bijgeschaafd. “Heel belangrijk, vindt de Molenwaardse wethouder Paul Verschoor. “We willen mensen echt betrekken bij de richtingen die gekozen worden.”

Camperpark doorslaggevend succes
In de tussentijd zitten de gemeenten en de SWEK niet op hun handen. Sinds vorig jaar mogen campers Kinderdijk al niet meer in. Via (matrix)borden worden ze verwezen naar het camperpark Alblasserdam en het parkeerterrein van IHC in het weekend. Met succes. Het camperpark wordt goed gevonden. Zo goed, dat de gemeente Alblasserdam samen met uitbater Cees van Vuuren op zoek is naar een definitieve locatie. In het Havengebied kan het park nog tot eind 2019 blijven.

In- en uitstapzone geeft verlichting
Een in- en uitstapzone voor bussen biedt sinds dit voorjaar duidelijk verlichting. De touringcars zetten daar hun passagiers af en halen ze er ook weer op. Parkeren kan op een – nog tijdelijk- parkeerterrein bij Jan Kees Boer. Voor de veiligheid en beleving een hele vooruitgang, merkt de SWEK. Al is het jammer dat de zone soms vol staat met auto’s. Onwenselijk, maar mogelijk deels op te lossen met betere bebording. De SWEK is daarover in overleg met de gemeente Molenwaard en belangenvereniging Leefbaar Kinderdijk.

Parkeeroverlast auto’s blijft zorg
De gemeente Molenwaard wil een definitieve parkeerplaats voor bussen (en campers) aan de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland (ter hoogte van de Hogaarslaan). Medio oktober 2019 zou dat een feit moeten zijn als het aan Molenwaard ligt. De parkeeroverlast van auto’s is voor het komende seizoen de grootste zorg. Ondanks gerichtere handhaving en uitgedeelde boetes, moet er keihard gewerkt worden aan een oplossing”, zegt wethouder Paul Verschoor. Een transferium in het Havengebied in Alblasserdam is er op z’n vroegst in 2020.

Regie op bezoekersstromen
De SWEK verwacht met de nieuwe entreezone vanaf maart in elk geval meer regie op de bezoekersstromen te krijgen. Er wordt al druk gebouwd aan de twee voetgangersbruggen, een ontvangstgebouw, educatieschuur en hulpgemaal.

Komend voorjaar wordt ook bekend hoe de oversteek vanaf de waterentree eruit komt te zien. Die is nu nog niet veilig. Reden voor de gemeente Molenwaard om middels een prijsvraag een creatieve en duurzame oplossing te vinden. De winnaar is in februari bekend.

“Wat we tot nu toe gedaan hebben, heeft effect”, zien gemeenten en SWEK. “Maar het zijn eerste stapjes. We zijn vooral inhaalslagen aan het maken”, nuanceert Paul Verschoor. “In het gebiedsperspectief moet dat vervolg krijgen. Bewoners hebben ook recht op die duidelijkheid. We zijn niet tevreden als de Kinderdijkers dat nog niet zijn.”

Makkelijk is dat bepaald niet. Het werelderfgoed Kinderdijk is een kwetsbaar gebied en tegelijkertijd zijn er ongelooflijk veel mensen die ervan willen genieten. Belangen zijn soms tegenstrijdig.  “Het belangrijkste is dat we met elkaar in gesprek blijven over wat voor soort gebied we willen zijn. Niet alleen op bestuurlijk niveau, maar juist ook met bewoners”, vindt de Alblasserdamse wethouder Arjan Kraijo.

Geen overlast meer van toeristen
Dat is ook iets wat Geri de Lange op hoopt. “Een zeurclub willen we niet zijn, maar tijdig meepraten is belangrijk, voor alles bekokstoofd is. En toezeggingen nakomen.” Wanneer voor de belangenvereniging het gebiedsperspectief geslaagd is? “Als er geen overlast meer is van toeristen. Dat mensen zich niet hoeven te ergeren aan auto voor de deur. Het gaat maar om hele basic dingen. Onze hinder is vooral het verkeer.”

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.