'Crime Passionel' in de Alblasserdamse Akkerwinde

23 juni 2013 door Hennie van der Zouw
'Crime Passionel' in de Alblasserdamse Akkerwinde

Er zijn van die gebeurtenissen en data die je nooit vergeet. Maar er zijn ook gebeurtenissen die je heel snel wel weer vergeten bent. Ook zijn er gebeurtenissen die om de een of andere reden aan een bepaalde datum gekoppeld zijn, en die je daarom niet vergeet, of zelfs niet moet vergeten, en dan is die koppeling juist makkelijk.

Bij ons, hier in Nederland en in Alblasserdam is de 11e maart niet een speciale dag. Het is geen Christelijke of Nationale Feestdag, en ook geen Herdenkingsdag van een of andere belangrijke gebeurtenis. Maar het is wel een datum die je als Alblasserdammer misschien nog niet vergeten bent. Misschien weet je die datum nog omdat je hem aan een andere gebeurtenis gekoppeld hebt….? Laten we daarom eens naar wat gebeurtenissen van 11 maart gaan kijken, misschien heeft u die wel aan iets anders gekoppeld.

Want……..., 11 maart zou eigenlijk wel degelijk een wereldwijde Feestdag en dus ook vrije dag voor de gehele Wereldbevolking moeten zijn, want volgens vele oude Chinese wijsheden werd op de 11e van de derde maand in het jaar 105 na Christus, dit natuurlijk omgerekend vanuit de Chinese jaartelling, ergens in China door een zekere Cai Lun het schrijfpapier uitgevonden……  En wat papier allemaal voor goeds en ellendigs heeft voortgebracht, laat ik graag aan uw eigen verbeelding over, want daar wil ik het nu niet over hebben.

Cai Lun, een eunuch, en uitvinder van het schrijfpapier,  was secretaris van Keizer He uit de Chinese Han dynastie. Na veel geëxperimenteer was het hem gelukt om als eerste papier te maken. “Nou en”, hoor ik u zeggen: “Die monnik woonde toch niet in Alblasserdam!”  Nee, maar misschien heeft u deze gebeurtenis aan iets anders gekoppeld, om dat andere beter te kunnen onthouden…….  

Of misschien heeft u dat met de volgende gebeurtenis gedaan. Op de 11e maart in de Verenigde Staten van Amerika is het de Nationale Johnny Appleseed Day, omdat een zekere John Chapman, oftewel Johnny Appleseed, aan het einde van de 18e eeuw, als pionier en missionaris in het oosten van wat nu de Verenigde Staten genoemd wordt, daar de appel introduceerde. Zonder hem zouden de hedendaagse Amerikanen het dus zonder de appel moeten doen. Toch zeker een feestdag waard, en  leuk om te weten, en misschien handig om juist iets anders mee te onthouden……?

Als ik u vertel dat 11 maart ook de de Nationale Moshoeshoe Dag is in het Zuid-Afrikaanse Koninkrijk Leshoto, haalt u misschien uw schouders op, maar ik vertel het u toch, want op 11 maart is iedereen in Leshotho vrij, en men is die dag erg trots op Koning Moshoeshoe I die ergens in het begin van de 19e eeuw een aantal Afrikaanse stammen bij elkaar bracht, en vredig boven op de berg Thaba Bosio, de berg van de nacht, samen met hen het Koninkrijk Leshotho stichtte. 

Zo hebben we al een drietal, niet wereldschokkende  11e maart gebeurtenissen de revue laten passeren, welke u misschien aan iets anders gekoppeld kunt hebben……. “Wat is dit toch voor gezeur over 11 maart”, hoor ik u denken, “het is bijna zomer”. Welnu, dat hoop ik u verderop duidelijk te maken, want ik onthoud de gebeurtenis van 11 maart in Alblasserdam doordat ik hem aan iets anders koppel……...

Op 11 maart van het jaar 1753 zette een zekere Egbert Douwes Friesland nog eens op de kaart, want op die dag stichtte hij in Joure een kruidenierswinkel. Dit was het begin van het huidige Douwe Egberts Concern. Veel minder bekend is dat op 11 maart 1812 El Lavi werd geboren. El Lavi was tot aan zijn dood in 1858 een van de beroemdste toreadors van Spanje. “Bah, stierenvechten, moet dat nu?” Ja, want stierenliefhebbers koppelen misschien juist hierom deze datum!

Een gedenkwaardige 11e maart is die van 1899 in Australië, toen werd John Campbell Ross geboren. “Wie?” John Campbell Ross, Australisch soldaat in de Eerste Wereldoorlog, en langst levende veteraan uit die oorlog. Hij stierf pas in 2009. “Deed Australië ook al mee aan de Eerste Wereldoorlog?” Ja, natuurlijk, het was toch een wereldoorlog.

Op 11 maart 1928 deed Han Hollander het eerste sportverslag op de Nederlandse Radio, en op 11 maart 1948, 11 maart 1949, 11 maart 1955 en 11 maart 1978 werden respectievelijk George Kooymans van de Golden Earring, Emile Ratelband, Nina Hagen en de Ivoriaanse voetballer Didier Drogba geboren.

Voor muziek liefhebbers, en wie is dat niet, was 11 maart 1997 een zeer gedenkwaardige dag, want Paul McCartney werd Sir. Queen Elisabeth II ridderde hem die dag.

Al die boven genoemde data en feitjes wist u niet. U hoeft ze ook niet te weten of te onthouden, zo belangrijk zijn ze ook weer niet. Ze hebben ook niets met Alblasserdam te maken. Maar in de periode dat de Talibanstrijders in 2001 twee meters hoge Boeddhabeelden bij Bamiyan in Afghanistan met moderne kanonnen kapotschoten, gebeurde er iets in Alblasserdam, wat we inmiddels ook al weer allemaal bijna vergeten zijn, maar wat we eigenlijk zouden moeten onthouden, wel of niet gekoppeld aan een bepaalde datum.

Het was een weekend zoals zovele. Op vrijdag 9 maart 2001 waren namelijk in Salt Lake City in de Verenigde Staten de Wereldkampioenschappen Schaatsen Afstanden voor Dames en Heren begonnen. In de Akkerwinde in Alblasserdam, een rustig straatje in de nabijheid van het Alblasserdamse zwembad, begon het weekend zoals zovele andere. Niks aan het handje. Een heleboel schaatsliefhebbers verheugden zich op een weekendje lekker schaatsen kijken, en laat naar bed, want het tijdsverschil zorgde ervoor dat de wedstrijden hier op vrijdag, zaterdag en zondag in de late uurtjes op TV werden uitgezonden.

Veel schaats liefhebbers installeerden zich met een voorraad lekkere versnaperingen iedere avond van dit weekend op de bank voor de TV. Het ging redelijk goed voor Nederland. De medailles stroomden niet echt binnen, maar de wedstrijden waren spannend. Er werd mooie sport vertoond.  Erben Wennemars won brons op de 1500 meter heren, op de 5000 meter heren veroverden Bob de Jong goud, Carl Verheijen zilver, en Gianni Romme Brons. Helaas tijdens deze Wereldkampioenschappen geen medailles voor de dames.

Toen kwam als laatste wedstrijd de 10 kilometer voor heren in de nacht van zondag op maandag 11 maart. Volgens de echte schaatsliefhebber is de 10 km de mooiste schaatsafstand, maar voor anderen is het een draak van een afstand, soms getypeerd als ‘Net zo saai als het kijken naar groeiend gras…….!”

Maar de echte schaatsliefhebbers bleven er voor op tot in de late, late uurtjes. Pakten nog wat kaas, of ander lekkers, en gingen er eens goed voor zitten, om toch maar niets te missen van deze fantastische afstand. Het zou voor hen erg laat gaan worden die avond…..

De grote held van de avond/nacht zou de zoon van de legendarische Eddy Verheijen uit het Ard en Keessie tijdperk, Carl gaan worden.

Eddy kent u vast nog wel van zijn wedstrijden in de glorietijd van Ard en Keessie zo tussen 1963 en 1974. Eddy trouwde met Rieneke Demming, ook schaatser, en zij kregen twee kinderen, zonen Carl en Frank. Carl Verheijen had dus tijdens deze WK Afstanden al een mooie zilveren medaille gewonnen, maar hij wilde meer.

Zeer geconcentreerd kwam hij aan de start. Hij had goud in gedachte. Alleen dat was goed genoeg voor hem, met minder nam hij geen genoegen. Het werd zijn race. Hij won goud. Bob de Jong moest genoegen nemen met zilver.

De spanning in deze rit was te snijden. Zou hij het redden? Zou hij geen inzinking krijgen? Nee, niets  van dat alles, Carl won goud. Ook de schaatsliefhebbers in de Akkerwinde hadden een prachtige avond. En toen het goud binnen was, en de zoutjes en het bier op, ging men met een goed gevoel naar bed.

Dit was een gebeurtenis die de echte schaatsliefhebber niet snel zou vergeten. Maar dat het gekoppeld zou worden aan een minder leuke gebeurtenis, daar waren de meeste Akkerwinde bewoners zich op dat moment nog niet van bewust.

In een van de huizen aan de Akkerwinde was er echter iets heel naars gebeurd. Daar was geen overwinningsfeest gevierd, integendeel zelfs…… 

Die andere gebeurtenis in dat ene huis aan de Akkerwinde was gelukkig voor veel bewoners, op een paar na, totaal ongemerkt voorbij gegaan.

In een van de woningen aan de Akkerwinde had zich namelijk een vreselijke ruzie afgespeeld, binnenshuis. Een ruzie die helemaal verkeerd afliep! Moord, doodslag?

Het Reformatorisch Dagblad meldde hierover op 12 maart 2001:

Alblasserdammer doodgeschoten in woning
Een 29-jarige inwoner van Alblasserdam is gistermorgen om half vier doodgeschoten in zijn woning aan de Akkerwinde. De 30-jarige partner van het slachtoffer, die eveneens in het pand was, raakte niet gewond.
De dader, een 30-jarige plaatsgenoot, vluchtte direct na de moord. Hij meldde zich drie kwartier later vrijwillig bij de politie in Papendrecht. De man is aangehouden. Over de toedracht van de schietpartij kon de politie nog niets zeggen. Ook het motief van de dader is nog onbekend.
In de buurt is geschokt gereageerd op het incident. De overbuurvrouw volgde alles vanuit haar woning. "Van de schietpartij zelf heb ik niets gemerkt, maar ik heb wel politie in de straat gezien. Later zag ik dat er iemand naar buiten werd gedragen." Volgens de buurvrouw was het slachtoffer "een onopvallend persoon."
Een andere buurvrouw heeft van het hele incident niets gemerkt. Ze hoorde vanmorgen pas van de schietpartij. "Ik heb gisternacht alleen een paar honden horen blaffen." Volgens haar is de Akkerwinde een nette straat.

Crime Passionel aan de Akkerwinde, je weet toch niet wat je meemaakt! Gelukkig hadden de meeste buurtbewoners er weinig van gemerkt, en genoten van de gouden race van Carl Verheijen.

Op woensdag 14 november 2001 meldde het Rotterdams Dagblad het vervolg van dit drama:

Eis van tien jaar voor doodschieten vriend.
Of de 31-jarige Alblasserdammer G. J. uit noodweer handelde toen hij op 11 maart van dit jaar zijn 29-jarige plaatsgenoot A. K. doodschoot, was gisteren de grote vraag voor de meervoudige kamer van de Dordtse rechtbank. Het openbaar ministerie en de verdediging stonden lijnrecht tegenover elkaar: de officier van justitie eiste 10 jaar gevangenisstraf, de advocaat van J. vroeg vrijspraak.

Zozo, wat een gedoe allemaal. Maar het zou allemaal toch anders aflopen. Geen gevangenisstraf van tien jaar. Hoe vreselijk deze gebeurtenis ook was, en nooit goed te praten natuurlijk, kwam er toch een heel ander einde.

RTV Rijnmond meldde namelijk op 29 mei 2002:

Alblasserdammer verdacht van doodslag weer vrij
Een 31-jarige man uit Alblasserdam, die op 11 maart vorig jaar zijn vriend en plaatsgenoot A.  K. doodschoot, is sinds dinsdag weer een vrij man.
Hij werd door het gerechtshof in Den Haag ontslagen van rechtsvervolging wegens noodweer. Vorig jaar november was hij door de rechtbank in Dordrecht tot zeven jaar cel veroordeeld wegens doodslag.
Maar volgens het hof zou de verdachte zo in paniek zijn geweest dat het drama hem in strafrechtelijke zin niet aangerekend kan worden. Het latere slachtoffer betrapte de verdachte, die een goede vriend van hem was, in de slaapkamer van zijn vriendin.

Een echte 'Crime Passionel’ in de over het algemeen rustige Akkerwinde. Deze moord leek eerst de er voor velen aan gekoppelde gouden 10 kilometer race van Carl Verheijen te gaan overschaduwen, maar in de loop van de jaren kwam daar verandering in. De gouden race kwam weer boven drijven.

En als ik dus aan deze ‘Crime Passionel’ op de 11e maart 2001 in de Akkerwinde denk, dan heb ik die prachtige gouden rit van Carl Verheijen weer op mijn netvlies. Niet dat we het slachtoffer van deze moord moeten vergeten, maar het is wel leuker om en gouden race te onthouden dan een moord. Heeft u dat nou ook……..?

Tja, en natuurlijk denken we niet alleen op de 11e maart aan gebeurtenissen van de 11e maart.

Bronnen: Het internet.

Foto's bewerkt met Fotosketcher.
Hartelijk dank aan de originele makers van de foto's.
Column nummer 3 van uw columnist.
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:

Over de columnist

Hennie van der Zouw

Hennie van der Zouw, oud leerkracht uit het basisonderwijs en inmiddels 'pensionado,' is geboren in Bolnes in de gemeente Ridderkerk en sinds 1995 inwoner van Alblasserdam. Hennie is getrouwd en vader van een zoon. Hij is geinteresseerd in computers, I.C.T., stripverhalen, sport en geschiedenis.

Hennie heeft in de laatste dertig jaar een aantal artikelen gepubliceerd in het Stripschrift, een blad met achtergrondverhalen over strips en het beeldverhaal in het algemeen.

Hennie is ook de webmaster van de websites van H.V. Anderz.


Hennie heeft, onder pseudoniem een aantal sportboeken en de eerste twee delen van een roman-cyclus geschreven en in eigen beheer gepubliceerd bij Brave New Books. De boeken over wielrennen, voetbal en schaatsen weerspiegelen Hennie 's interesse in sport. 

Er zijn onder zijn eigen naam ook drie bundels van zijn op alblasserdam.net gepubliceerde columns verschenen en ook heeft hij een tweedelige biografie over zijn vader geschreven. Heel trots is Hennie ook op het boek over Hein, de broer van zijn vader, waar hij naar vernoemd is. Inmiddels is Hennie ook begonnen aan een boek over zijn moeder.

In 2021 is de derde bundel van de columns verschenen. Columns, altijd verankert in de geschiedenis, die proberen om Alblasserdam in het grotere verband van de wereldgeschiedenis en de tijd te laten zien......


En begin van het jaar 2023 verscheen het vierde deel van de verzamelde columns van Hennie van der Zouw op Alblasserdam.net


Jan Willem Boersma uit Mijdrecht sinds vorig jaar in een illuster rijtje Alblasserdamse Burgemeesters
03 feb
Jan Willem Boersma uit Mijdrecht sinds vorig jaar in een illuster rijtje Alblasserdamse Burgemeesters
Alblasserdammer Joop Aret, van waterklerk tot hobby-fotograaf
06 dec
Alblasserdammer Joop Aret, van waterklerk tot hobby-fotograaf
Een Interview met H.V. Anderz? Maar dat is toch zeker wel een Alblasserdammer? Of niet?
07 okt
Een Interview met H.V. Anderz? Maar dat is toch zeker wel een Alblasserdammer? Of niet?
Alblasserdam zit ook onder het P.F.A.S.. 'Dark Waters' ook in Alblasserdam
25 aug
Alblasserdam zit ook onder het P.F.A.S.. 'Dark Waters' ook in Alblasserdam
Na 80 columns wordt het tijd om toch maar eens een Alblasserdammer voor te stellen
01 jun
Na 80 columns wordt het tijd om toch maar eens een Alblasserdammer voor te stellen
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.