Het Coronavirus. Ontwikkeling en updates (t/m 01-10-2020) over besmetting met coronavirus in en om Alblasserdam. Hebben we nu ook een Pandemie in Alblasserdam?

20 maart 2020 door Hennie van der Zouw
Het Coronavirus. Ontwikkeling en updates (t/m 01-10-2020) over besmetting met coronavirus in en om Alblasserdam. Hebben we nu ook een Pandemie in Alblasserdam?

Jawel hoor en ik denk zelfs meer dan één. Pandemie is namelijk ook een bordspel. Vanochtend hoorde ik zelfs op de radio dat het deze dagen een vaak gekocht spel is...... Pandemie is een zogenaamd coöperatief bordspel. Hierbij spelen de spelers mét, in plaats van tegen elkaar om zo samen een gemeenschappelijk doel te bereiken. De tegenstander is hierbij het spel zelf. De auteur van het spel is Matt Leacock en het wordt wereldwijd door Z-Man Games, Q.W.G. uitgegeven. Het is spel is gemaakt voor kinderen vanaf 10 jaar en is met 2-4 spelers te spelen. Spelduur is gemiddeld 45 tot 60 minuten. Probeer het maar eens uit.

De spelers zijn de leden van een team dat ten strijde trekt tegen dodelijke ziektes. Het team reist over de hele wereld om de verschillende infecties te bestrijden. De spelers moeten wel samenwerken. Elke speler moet zijn individuele specialiteiten gebruiken in dit spel. De klok tikt echter steeds verder, terwijl de verspreiding van de ziekten ook steeds sneller gaat. Lukt het de spelers om alle geneesmiddelen op tijd te ontdekken en zo de pandemie af te remmen of te stoppen?

De spelers winnen direct en gezamenlijk pas het spel als alle vier de ziektes die in het spel voorkomen zijn genezen. De spelers winnen ook als ze geen ziektes meer hoeven uit te roeien in iedere besmette stad. Zodra het vierde en laatste geneesmiddel is gevonden, is het spel afgelopen en heb je met je team gewonnen. Het uitroeien helpt je dus. Maar heeft verder geen invloed op winst of verlies.

Bron van de foto hieronder en het vergrote fragment hierboven waarop twee spelers het spel aan het spelen zijn: Mat?j Ba?ha / CC BY-SA

Nu wil ik de situatie waar we nu in de wereld in zitten, absoluut niet vergelijken met een spel, maar ook in onze echte wereld gaat het nu dus over winnen of verliezen en de manier waarop je gaat winnen.

Alles wat ons kabinet onder aanvoering van premier Mark Rutte aan maatregelen doorvoert is er opgericht om van het corona-virus te winnen, al zal dat helaas ook verliezers opleveren. Veel verliezers! 

We worden de laatste dagen overspoeld met allerlei maatregelen en welgemeende adviezen vanuit allerlei commissies, allerlei wetenschappers en mensen die denken dat ze er alles van weten.

Maar laten we in deze column nu maar eens even 'gewoon' naar de betekenis van het woord pandemie gaan kijken. Een pandemie is een epidemie die zich over continenten verspreidt.

Een pandemie wordt veroorzaakt door een virus dat nog nooit of al een heel lange tijd niet meer gewoed heeft, waardoor er geen of een verminderde weerstand voor is. Zo stierven er tijdens de pandemische Spaanse griep van 1918 wereldwijd naar schatting meer dan 20 miljoen mensen. Ook onder de planten of dieren kan een epidemie pandemische vormen aannemen. Het vogelgriepvirus H5N1 en hiv (aids) zijn hiervan voorbeelden. Het SARS-CoV-2 virus, voor het eerst vastgesteld in China, is helaas nu in 2020 ook al heel snel uitgegroeid tot een pandemie.

Dus mijn opmerking in de titel of we nu ook een pandemie in Alblasserdam hebben, slaat eignlijk nergens op. Een pandemie is niet plaatselijk, maar gaat veel verder. Een pandemie is een wereldwijde epidemie.....

De rol van epidemieën in de wereldgeschiedenis kan nauwelijks worden overschat. Gedurende vele millennia was de natuurlijke bevolkingsgroei vaak ternauwernood voldoende om de gevolgen van regelmatig optredende epidemieën en hongersnoden te herstellen. Die hingen vaak met elkaar samen, want ondervoeding en hongersnoden verminderden de weerstand tegen ziekten en bevorderden daardoor het optreden van epidemieën.

Ook oorlogen waren zeer bevorderlijk voor het optreden van epidemieën, die vaak veel meer slachtoffers kostten dan de gevechten zelf. Omdat geschiedschrijvers vaak geen geschoolde medici waren, is uit geschiedverslagen vaak niet ondubbelzinnig vast te stellen om welke ziekte het ging. Een woord als "pestis" werd voor uiteenlopende ziekten gebruikt, niet alleen voor de gevreesde builenpest of andere vormen van pest.

Veroorzakers van pandemie
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (W.H.O.) kan een pandemie ontstaan wanneer aan de volgende drie eisen is voldaan:
- Het opkomen van een ziekte die nieuw is aan de populatie;
- De ziekte infecteert mensen en veroorzaakt zware klachten;
- De ziekte verspreidt zich gemakkelijk onder de bevolking.

Een ziekte die erg wijd verspreid is of veel mensen doodt is niet meteen een pandemie; de ziekte moet ook infecterend zijn. Zo is kanker bijvoorbeeld wel een ziekte die veel doden veroorzaakt, maar wordt het niet als een pandemie gezien, omdat het niet overgedragen kan worden.

Zoals u van mij gewend bent, ga ik nu ook even een duik in de geschiedenis nemen en kom dan een ware golf van allerlei pandemieën tegen.

Pandemieën in de Geschiedenis
- De zogenaamde 'Pest van Antoninus' woedde van 165 tot 180 na Christus en was vermoedelijk een pokken- of mazelenpandemie, die zich over het gebied van het Romeinse Rijk uitbreidde en rond de vijf miljoen doden zou hebben veroorzaakt.
- De zogenaamde 'Pest van Cyprianus,' die vanaf 250 n. Chr. het Romeinse rijk teisterde.
- De zogenaamde 'Pest van Justinianus,' brak in 541 uit in Egypte. De gevolgen waren tot in de 8e eeuw merkbaar. De pest verspreidde zich rond het Middellandse Zeegebied, het Midden-Oosten en delen van West-Europa. De zogenaamde 'Pest van Justinianus' had miljoenen doden tot gevolg.
- De Pest (1347-1352), die zich uitbreidde over geheel Europa en naar schatting 25 miljoen doden veroorzaakte, een derde van de toenmalige Europese bevolking. Zie afbeelding hiernaast.)
- De Pest (1896 tot rond 1945), die zich wereldwijd uitbreidde met zo'n 12 miljoen doden.
- De Spaanse griep (1918-1920), verspreidde zich wereldwijd, en veroorzaakte 500 miljoen zieken en 20 tot 100 miljoen doden.
- De Aziatische griep (1957) met een miljoen doden.
- De Hongkonggriep (1968) met 700.000 doden.
- De Mexicaanse griep (11 juni 2009 tot augustus 2010) met ten minste 13.763 doden.
- Covid-19. Op 11 maart 2020 stelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel vast dat de uitbraak van het SARS-CoV-2 virus tot een pandemie heeft geleid. Er waren op die dag 4.550 doden en 122.399 besmettingen geregistreerd.

Bron
De bron van dit hierboven genoemde SARS-CoV-2 is nog niet definitief vastgesteld. Op 22 januari 2020 publiceerden wetenschappers van de Universiteit van Peking, Guangxi Traditional Chinese Medical University, Universiteit van Ningbo en Wuhan Biology Engineering College een artikel waarin zij vermoedden dat het virus een natuurlijke recombinant is. Het zou veel gelijkenis vertonen met een vleermuizencoronavirus en 'een coronavirus van onbekende oorsprong'. Zij zien een slangensoort als waarschijnlijkste besmettingsbron van 2019-nCoV. Eerste wetenschappelijke reacties op dat artikel uitten twijfels aan het bestaan van een virus dat zowel zoogdieren als koudbloedige dieren als gastheer heeft.

Een bijgewerkte preprint van het artikel dat op 23 januari 2020 verscheen, legt de waarschijnlijke oorsprong van 2019-nCoV bij vleermuizen. Het genoom komt voor 96% overeen met dat van een vleermuizencoronavirus.


Epidemiologie
Het virus is in december 2019 voor het eerst ontdekt in Wuhan in Zuid-Centraal-China. Het verspreidde zich in de eerste helft van januari 2020 vanuit de provincie Hubei, waarvan Wuhan de hoofdstad is, naar andere delen van China. Eind januari liep het aantal besmettingen in China op tot boven de tienduizend. Het overgrote deel daarvan was in Hubei. In alle andere provincies was het virus intussen ook aangetroffen.

Vanaf half januari 2020 dook het virus in naburige landen en gebieden op en in landen waarmee China veel internationaal verkeer heeft. Aanvankelijk waren er buiten China alleen patiënten die zelf recent in China waren als toerist, zakenreiziger of voor familiebezoek. Later traden infecties buiten China op.

Per 13 februari waren bij de WHO 170 besmettingen buiten China bekend. 89% daarvan leidde niet tot besmettingen. De overige 19 leidden tot vier grotere clusters met negen of meer besmettingen. Van zestien gevallen in vier landen wordt gezocht naar de oorsprong van die besmettingen.

In de tweede helft van februari werd duidelijk, dat de strikte maatregelen in China de infecties sterk verminderden. In de rest van de wereld ontstonden verschillende nieuwe infectieclusters.

Sterfgevallen
Het eerste sterfgeval buiten China vond plaats op de Filipijnen, daar overleed op 1 februari 2020 een 44-jarige Chinese man aan een ernstige longontsteking die door het virus was veroorzaakt. Op 7 februari waren er wereldwijd 638 sterfgevallen in verband gebracht met het virus.

Op 9 februari 2020 overtrof het aantal van 881 gestorven personen dat van de SARS-epidemie uit 2002 en 2003 waaraan 774 mensen stierven. Het aantal besmette personen was al veel groter, omdat het sterftepercentage van 10% bij SARS hoger was dan bij het nieuwe virus, namelijk naar schatting 2%. Naarmate bij meer patiënten een zeer mild verloop van de ziekte wordt gezien, schatten deskundigen dat het sterftepercentage uiteindelijk lager zal blijken.

Eind februari waren circa 2.800 mensen aan het virus gestorven. Op 1 april waren er volgens het C.S.S.E. 43.291 mensen aan het coronavirus overleden. Het C.S.S.E. is het Center for Systems Science and Engineering gevestigd aan de Johns Hopkins University (J.H.U.) in Baltimore in de Verenigde Staten. Hieronder een interessant staatje:

Cijfers omtrent het Coronavirus

Besmettingen
hele Wereld

Besmettingen
Nederland
Sterfgevallen
hele Wereld
Sterfgevallen
Nederland
Genezen hele Wereld Genezen
 Nederland
01-04-2020 874.081 13.614 43.291 1.173 185.194 259
02-04-2020 951.901 14.697 48.320 1.339 202.541 260
03-04-2020  1.030.628 14.793 54.137 1.487 218.771 260
04-04-2020  1.134.418 16.627 60.115 1.651 233.689 260
05-04-2020 1.216.422 17.851 65.711 1.766 252.478 262
06-04-2020 1.286.409 18.803 70.356 1.867 270.098 257
07-04-2020 1.360.039 19.580 75.873 2.101 291.991 258
08-04-2020 1.446.557 20.549 83.149 2.248 307.982 272
09-04-2020  1.496.055 21.762 89.435 2.396 336.780 272
10-04-2020  1.617.204 23.097 97.039 2.511 364.686 280
11-04-2020  1.715.143 24.565 103.874 2.643 389.374 287
12-04-2020  1.789.985 25.587 109.823 2.737 411.836 291
13-04-2020 1.870.076 26.551 116.052 2.823 441.323 295
14-04-2020 1.930.780 27.419 120.450 2.945 462.061 297
15-04-2020 1.997.321 28.153 127.601 3.134 500.819 297
16-04-2020 2.076.015 29.214 138.008 3.315 522.881 304
17-04-2020  2.172.031 30.449 146.201 3.459 554.232 311
18-04-2020  2.261.631 31.589 154.789 3.601 577.060 315
19-04-2020 2.345.633 32.655 161.262 3.684 603.903 317
20-04-2020 2.417.977 33.405 166.066 3.751 635.311 322
21-04-2020 2.494.915 34.134 171.249 3.916 658.009 74
22-04-2020 2.580.729 34.842 178.371 4.054 695.324 74
23-04-2020 2.647.512 35.729 184.372 4.117 721.349 101
24-04-2020  2.721.354 36.535 191.231 4.289 745.605 101
25-04-2020  2.826.904 37.190 197.871 4.409 798.449 102
26-04-2020  2.915.368 37.845 203.534 4.475 827.808 102
27-04-2020 3.014.484 38.245 208.517 4.518 884.323 117
28-04-2020 3.057.957 38.416 211.894 4.566 897.446 117
29-04-2020 3.130.191 38.802 217.674 4.711 937.571 117
30-04-2020 3.209.984 39.316 227.971 4.795 985.957 119
01-05-2020  3.271.961 39.791 233.792 4.893 1.023.911 125
02-05-2020  3.361.244 40.236 239.090 4.987 1.060.848 138
03-05-2020 3.451.259 40.571 244.295 5.056 1.101.695 138
04-05-2020  3.523.121 40.770 247.838 5.082 1.132.553 138
05-05-2020 3.610.006 41.087 252.346 5.168 1.176.338 138
06-05-2020 3.682.968 41.319 257.906 5.204 1.207.548 139
07-05-2020 3.772.367 41.774 264.189 5.288 1.252.240 146
08-05-2020 3.864.696 42.093 270.020 5.359 1.291.490 147
09-05-2020   3.991.010 42.382 276.815 5.422 1.346.319 147
10-05-2020 4.047.915 42.627 279.705 5.440 1.384.168 148
11-05-2020 4.123.378 42.788 283.055 5.456 1.420.933 149
12-05-2020 4.197.142 42.984 286.669 5.510 1.466.075 149
13-05-2020 4.281.838 43.211 292.376 5.562 1.503.964 155
14-05-2020 4.364.172 43.481 297.491 5.590 1.560.035 157
15-05-2020  4.444.670 43.681 302.493 5.643 1.588.858 159
16-05-2020  4.563.458 43.870 308.211 5.670 1.650.072 159
17-05-2020 4.664.486 43.995 312.327 5.680 1.708.969 167
18-05-2020 4.731.987 44.141 315.496 5.694 1.740.096 167
19-05-2020 4.822.430 44.249 318.851 5.715 1.798.148 167
20-05-2020 4.915.004 44.447 323.653 5.748 1.704.965 167
21-05-2020 5.047.377 44.700 329.816 5.775 1.924.231 169
22-05-2020  5.127.125 44.888 333.398 5.788 1.964.622 174
23-05-2020  5.235.452 45.064 338.612 5.811 2.072.768 174
24-05-2020 5.334.675 45.236 341.513 5.822 2.124.429 174
25-05-2020  5.428.605 45.445 345.375 5.830 2.180.016 174
26-05-2020 5.515.109 45.578 346.632 5.856 2.250.207 174
27-05-2020 5.609.079 45.768 350.958 5.871 2.307.510 174
28-05-2020 5.716.570 45.950 356.131 5.903 2.367.292 177
29-05-2020  5.837.541 46.126 360.919 5.931 2.439.319 178
30-05-2020 5.998.070 46.257 367.097 5.951 2.533.167 178
31-05-2020 * 6.087.902 46.442 369.627 5.956 2.582.384 178
             
01-07-2020 10.512.383 50.273 512.331 6.113 5.387.249 186
01-08-2020 17.622.478 55.021 680.165 6.167 10.359.152 200
01-09-2020 25.508.364 73.695 851.154 6.252 16.850.044 1.010
01-10-2020 33.982.900 125.988 1.014.352 6.457 23.652.545 4.019
01-11-2020            
* Cijfers van zondagmiddag 31 mei 2020 om 14:00 uur Nederlandse tijd.

Het coronavirus
In China komen er half maart nauwelijks nieuwe besmettingen bij van Covid-19 virus. Het land lijkt de situatie onder controle te hebben. In de Chinese stad Wuhan, waar de coronapandemie is begonnen, is het laatste noodhospitaal zelfs al gesloten. Daar kwamen op 15 maart welgeteld vier nieuwe besmettingen bij. Dat is erg weinig op een stad van ruim 11 miljoen inwoners.

In de rest van China kwamen er diezelfde 15e maart slechts 16 nieuwe besmettingen bij. Ruim 81.000 mensen in China hebben het longvirus gekregen. Daarvan zijn er inmiddels al zo’n 65.000 volledig van hersteld.

Ook uit Zuid-Korea komen positieve berichten. Het aantal nieuwe besmettingen neemt daar half maart ook al af. Het is hoopgevend dat de maatregelen in China en een aantal andere landen effect hebben. De vraag is nu of de maatregelen in Nederland van half maart en de rest van Europa drastisch genoeg zijn om het virus te controleren en het normale leven weer voorzichtig aan op te gaan pakken, zoals in China lijkt te gebeuren.

Het coronavirus was al veel langer in Nederland
Het Algemeen Dagbald meldt op Donderdag 23 april het volgende: 'Het coronavirus was al op 15 februari in Nederland, twaalf dagen voordat de eerste patiënt officieel positief werd getest. Zo waarde het virus lange tijd ongemerkt rond en kon het zijn verwoestende werk doen. Dit concluderen modellenmakers van het RIVM na onderzoeken van de eerste Nederlandse coronapatiënten.'

De Covid-19 Pandemie in Alblasserdam en Omstreken (Bron: RIVM)
Op 17 maart 2020 worden de eerste twee gevallen met het coronavirus in Alblasserdam gemeld. Nog geen sterfgevallen gelukkig. Het R.I.V.M. geeft dan trouwens op die datum slechts 1 geval in Alblasserdam aan. Hieronder een overzicht van de toch wel verontrustende ontwikkelingen in ons dorp en de regio.

Het R.I.V.M. benadrukt dat de werkelijke aantallen hoger liggen, omdat niet iedereen wordt getest!

Updates 31 maart 2020: De coronagegevens vanaf vandaag gewijzigd naar aantal opgenomen patiënten
Er zijn verschillende manieren om de verspreiding van COVID-19 in Nederland te laten zien. De beste data die er op dit moment zijn, zijn de ziekenhuisopnames per gemeente.  Daarom vanaf 31 maart hieronder te zien het aantal opgenomen personen in het ziekenhuis.

Alblasserdam:
- Op dinsdag 17 maart 2020 komt in ons dorp Alblasserdam de melding van de eerste 2 positief geteste patienten met het coronavirus in Alblasserdam.
- Op woensdag 20 mei 2020 zijn 42 Alblasserdammers positief getest op het coronavirus

De in het ziekenhuis opgenomen Alblasserdammers:
- Op dinsdag 31 maart 2020 worden de eerste 2 positief met coronavirus geteste Alblasserdammers in het ziekenhuis opgenomen.
- Op dinsdag 12 mei 2020: 10 positief met corona geteste Alblasserdammers in het ziekenhuis

* 7 april 2020: Burgemeester Paans meldt via twitter: Mij bereikte het verdrietige bericht dat op 6 april 2020 een zestiger uit Alblasserdam is overleden als gevolg van het coronavirus.
* 23 mei 2020: Het RIVM meldt 4 overlijdensgevallen aan het coronavirus in Alblasserdam

Dordrecht:
- Op donderdag 12 maart 2020 wordt de eerste positief geteste patient met het coronavirus uit de gemeente Dordrecht gemeld
- Op zaterdag 31 mei 2020 zijn er 477 positief geteste Dordtenaren met het coronavirus

De in het ziekenhuis opgenomen Dordtse patienten vanaf 31 maart 2020
- Op dinsdag 31 maart 2020: 26 positief geteste Dordtenaren met het coronavirus in het ziekenhuis
- Op zaterdag  16 mei 2020: 83 positief geteste Dordtenaren met het coronavirus in het ziekenhuis

* 26 maart 2020: Eerste corona sterfgeval in Dordrecht: Op donderdag 26 maart meldt het AD: Eerste Dordtenaar (78) overleden in het Albert Schweitzer Ziekenhuis aan het coronavirus.
* Op vrijdag 29 mei 2020 meldt het RIVM echter dat er 51 Dordtenaren aan het coronavirus zijn overleden

Hendrik-Ido Ambacht:
- Op zondag 22 maart 2020 wordt de eerste patient positief getest op het coronavirus in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht
- Op zondagdag 31 mei 2020 meldt het RIVM dat er 59 positief geteste Ambachters met het coronavirus zijn.....

De in het ziekenhuis opgenomen Ambachtse patienten vanaf 31 maart 2020:
- Op dinsdag 31 maart 2020 zijn er 3 positief geteste Ambachters met het coronavirus in het ziekenhuis
* Op vrijdag 29 mei 2020 zijn er 9 positief geteste Ambachters met het coronavirus in het ziekenhuis

* Donderdag 9 april 2020: De GGD Zuid-Holand Zuid meldt dat er één Ambachter aan de gevolgen van het coronavirus is overleden
* Op vrijdag 29 mei meldt het RIVM Zuid-Holland Zuid dat er nu 6 Ambachters aan het coronavirus zijn overleden.

Papendrecht:
- Op dinsdag 17 maart 2020 wordt er 1 patient in Papendrecht positief getest op het coronavirus
- Op woensdag 27 mei meldt het RIVM dat er toch inmiddels 70 Papendrechters positief getst zijn op het coronavirus

De in het ziekenhuis opgenomen Papendrechtse patienten vanaf 31 maart 2020:
- Op woensdag 1 april 2020 is er 1 positief geteste Papendrechter met het coronavirus in het ziekenhuis
- Op dinsdag 19 mei 2020 zijn er 9 positief geteste Papendrechters met het coronavirus in het ziekenhuis

* Maandag 6 april 2020: De GGD Zuid-Holland Zuid meldt: de eerste twee Papendrechters aan het coronavirus overleden
* Op donderdag 28 mei meldt het RIVM dat er nu 7 Papendrechters aan het coronavirus zijn overleden.


Sliedrecht:
- Op dinsdag 17 maart 2020:  1 patient positief getest op het coronavirus in Sliedrecht.
- Op zondag 31 mei 2020: 59 positief geteste Sliedrechters met het coronavirus

De in het ziekenhuis opgenomen Sliedrechtse patienten vanaf 31 maart 2020:
- Dinsdag 31 maart 2020: 1 positief geteste Sliedrechter met het coronavirus in het ziekenhuis
- Zondag 03 mei 2020: 9 positief geteste Sliedrechters met het coronavirus in het ziekenhuis

* Burgemeester Bram van Hemmen van Sliedrecht meldde op 21 maart dat de eerste patient met corona in Sliedrecht genezen verklaard is.
* Op zondag 03 mei 2020 meldt het RIVM dat er inmiddels 5 Sliedrechters aan het coronavirus zijn overleden

Zwijndrecht:
- Op maandag 16 maart 2020: 3 positief geteste Zwijndrechtse patienten met het coronavirus
- Op zondag 31 mei 2020: 152 positief geteste Zwijndrechters met het coronavirus

De in het ziekenhuis opgenomen Zwijndrechtse patienten vanaf 31 maart 2020:
- Op dinsdag 31 maart 2020: 9 positief geteste Zwijndrechters met het coronavirus in het ziekenhuis
- Op vrijdag 29 mei 2020: 23 positief geteste Zwijndrechters met het coronavirus in het ziekenhuis

* Zaterdag 21 maart 2020: Eerste corona sterfgeval in Zwijndrecht: Op zaterdagavond 21 maart maakte het ASZ bekend dat een 82-jarige patient uit Zwijndrecht in het ziekenhuis is overleden.
* Op vrijdag 28 mei 2020 meldt het RIVM dat er inmiddels 27 Zwijndrechtenaren aan het coronavirus zijn overleden.

De G.G.D. Zuid-Holand Zuid meldt op dinsdag 26 mei om 17:00 uur het onderstaande aantal positief geteste mensen in de andere plaatsen in de regio Zuid-Holland Zuid. 

Gemeente Positief Opgenomen Overleden
Gorinchem 144 20 15
Hardinxveld-Giesendam 36 3 2
Hoekse Waard 289 74 21
Molenlanden 111 22 10
Onbekend 2 0 0
Totaal Regio Zuid-Holland Zuid 1405 269 133

* Door correcties achteraf in het systeem kunnen wijzigingen optreden

Maar hoe ziet de ontwikkeling van deze zeer besmettelijke ziekte er in onze provincie Zuid-Holland en in heel Nederland uit? Over Zuid-Holland kan ik niet echt een lijst met aantallen vanaf het begin van de besmettingen vinden, maar pas vanaf 11 maart:

Zuid-Holland
- Woensdag 11 maart 2020: 57 positief geteste patienten met het coronavirus in Zuid-Holland.
- Op zondag 31 mei 2020: 10035 positief geteste patienten met het coronavirus in Zuid-Holland. Dat is 21,6 % van alle patienten in heel Nederland.

In Nederland werd op 27 februari 2020 de eerste patiënt met het coronavirus gevonden. In andere landen, binnen en buiten Europa, dook het virus eerder al op.

Besmettingen in heel Nederland (Bron: RIVM)
- Donderdag 5 maart 2020: 82 positief geteste patienten in ons land met het coronavirus
- Zondag 31 mei 2020: 46.442 patienten positief getest op het coronavirus in Nederland en dat is 185 meer dan gisteren.

Het RIVM benadrukt dat het werkelijke aantal besmetting hoger ligt, omdat niet iedereen getest wordt, maar alleen degenen met ‘risico op een ernstig ziektebeloop’. In het begin van de epidemie werd in Nederland veel getest. Dat ging niet alleen om personen met klachten, maar ook om hen die in contact waren gekomen met patiënten. Nu gaat het alleen om mensen met zware klachten, waardoor ook het aandeel ziekenhuisopnames en overleden patiënten hoger zal liggen.

Het totaal aantal gemelde patiënten in heel Nederland opgenomen (geweest) in het ziekenhuis:
- Maandag 30 maart 2020: 3.990 gemelde patienten opgenomen (geweest) in 't ziekenhuis.
- Zondag 31 mei 2020: 11.735 gemelde patienten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis en dat is 8 meer dan gisteren.

Procentueel gezien kwam tot nu toe 32 procent van alle vastgestelde besmettingen in het ziekenhuis terecht. Van het totale aantal patiënten kwam 8,2 procent te overlijden. Het aantal dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis terechtkomt, kan ook hoger liggen, omdat besmetting soms later wordt vastgesteld. (Bron RIVM)

Sterfgevallen aan het coronavirus in Nederland (Bron: RIVM):
Vrijdag 6 maart 2020: 1 sterfgeval aan het coronavirus in ons land
Zondag 8 maart 2020: 3 sterfgevallen aan het coronavirus in ons land (+ 2)
Dinsdag 10 maart 2020: 4 sterfgevallen aan het coronavirus in Nederland (+ 1)
Woensdag 11 maart 2020: 5 sterfgevallen aan het coronavirus in ons land (+ 1)
Vrijdag 13 maart 2020: 10 patienten overleden aan het coronavirus in ons land (+ 5)

Zaterdag 14 maart 2020: 12 patienten overleden aan het coronavirus in Nederland (+ 2)
Zondag 15 maart 2020: 20 patienten in Nederland overleden aan het coronavirus (+ 8)
Maandag 16 maart 2020: 24 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 4)
Dinsdag 17 maart 2020: 43 patienten in ons land aan het coronavirus overleden (+ 19)
Woensdag 18 maart 2020: 58 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 15)

Donderdag 19 maart 2020: 76 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 18)
Vrijdag 20 maart 2020: 106 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 30)
Zaterdag 21 maart 2020: 136 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 30)
Zondag 22 maart 2020: 179 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 43)
Maandag 23 maart 2020: 213 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 34)

Dinsdag 24 maart 2020: 276 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 63)
Woensdag 25 maart 2020: 356 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 80)
Donderdag 26 maart 2020: 434 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 78)
Vrijdag 27 maart 2020: 546 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 112)
Zaterdag 28 maart 2020: 639 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 93)

Zondag 29 maart 2020: 771 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 132)
Maandag 30 maart 2020: 864 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 93)
Dinsdag 31 maart 2020: 1.039 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 175)
Woensdag 1 april 2020: 1.173 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 134)
Donderdag 2 april 2020: 1.339 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 166)

Vrijdag 3 april 2020: 1.487 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 148)
Zaterdag 4 april 2020: 1.651 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 164)
Zondag 5 april 2020: 1.766 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 115)
Maandag 6 april 2020: 1.867 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 101)
Dinsdag 7 april 2020: 2.101 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 234)

Woensdag 8 april 2020: 2.248 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 147)
Donderdag 9 april 2020: 2.396 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 148)
Vrijdag 10 april 2020: 2.511 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 115)
Zaterdag 11 april 2020: 2.643 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 132)
Zondag 12 april 2020: 2.737 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 94)

Maandag 13 april 2020: 2.823 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 86)
Dinsdag 14 april 2020: 2.945 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 122)
Woensdag 15 april 2020: 3.134 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 189)
Donderdag 16 april 2020: 3.315 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 181)
Vrijdag 17 april 2020: 3.459 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 144)

Zaterdag 18 april 2020: 3.601 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 142)
Zondag 19 april 2020: 3.684 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 83)
Maandag 20 april 2020: 3.751 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 67)
Dinsdag 21 april 2020: 3.916 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+165)
Woensdag 22 april 2020: 4.054 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 138)

Donderdag 23 april 2020: 4.177 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 123)
Vrijdag 24 april 2020: 4.289 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 112)
Zaterdag 25 april 2020: 4.409 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 120)
Zondag 26 april 2020: 4.475 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 66)
Maandag 27 april 2020: 4.518 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 43)

Dinsdag 28 april 2020: 4.566 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 48)
Woensdag 29 april 2020: 4.711 patienten in ons land overleden aan het coronavirus (+ 145)
Donderdag 30 april 2020: 4.795 patienten in ons land die aan het coronavirus zijn overleden (+ 84)
Vrijdag 01 mei 2020: 4.893 patienten in ons land die aan het coronavirus zijn overleden (+ 98)
Zaterdag 02 mei 2020: 4.987 patienten in ons land die aan het coronavirus zijn overleden (+ 94)

Zondag 03 mei 2020: 5.056 patienten in ons land die aan het coronavirus zijn overleden (+ 69)
Maandag 04 mei 2020: 5.082 patienten in ons land die aan het coronavirus zijn overleden (+ 26)
Dinsdag 05 mei 2020: 5.168 patienten in ons land die aan het coronavirus zijn overleden (+ 86)
Woensdag 06 mei 2020: 5.204 patienten in ons land die aan het coronavirus zijn overleden (+ 36)
Donderdag 07 mei 2020: 5.288 patienten in ons land die aan het coronavirus zijn overleden (+ 84)

Vrijdag 08 mei 2020: 5.359 patienten in ons land die aan het coronavirus zijn overleden (+ 71)
Zaterdag 09 mei 2020: 5.422 patienten in ons lad die aan het coronavirus zijn overleden (+ 63)
Zondag 10 mei 2020: 5.440 patienten in ons land die aan het coronavirus zijn overleden (+ 18)
Maandag 11 mei 2020: 5.456 patienten in ons land aan het coronavirus overleden. (+ 16)
Dinsdag 12 mei 2020: 5.510 patienten in ons land aan het coronavirus overleden (+ 54)

Woensdag 13 mei 2020: 5.562 patienten in ons land aan het coronavirus overleden (+ 52)
Donderdag 14 mei 2020: 5.590 patienten in ons land aan het coronavirus overleden (+ 28)
Vrijdag 15 mei 2020: 5.643 patienten in ons land aan het coronavirus overleden (+ 53)
Zaterdag 16 mei 2020: 5.670 patienten in ons land aan het coronavirus overleden (+ 27)
Zondag 17 mei 2020: 5.680 patienten in ons land aan het coronavirus overleden (+ 10) 

Maandag 18 mei 2020: 5.694 patienten in ons land aan het coronavirus overleden (+ 14)
Dinsdag 19 mei 2020: 5.715 patienten in ons land aan het coronavirus overleden (+ 21)
Woensdag 20 mei 2020: 5.748 patienten in ons land aan het coronavirus overleden (+ 33)
Donderdag 21 mei 2020: 5.775 patienten in ons land aan het coronavirus overleden (+ 27) 
Vrijdag 22 mei 2020: 5.788 patienten in ons land aan het coronavirus overleden. (+ 13)

Zaterdag 23 mei 2020: 5.811 patienten in ons land aan het coronavirus overleden (+ 23)
Zondag 24 mei 2020: 5.822 patienten in ons land aan het coronavirus overleden (+ 11) 
Maandag 25 mei 2020: 5.830 patienten in ons land aan het coronavirus overleden (+ 8)
Dinsdag 26 mei 2020: 5.856 patienten in ons land aan het coronavirus overleden (+ 10)
Woensdag 27 mei 2020: 5.871 patienten in ons land aan het coronavirus overleden (+ 15)

Donderdag 28 mei 2020: 5.903 patienten in ons land aan het coronavirus overleden (+ 32)
Vrijdag 29 mei 2020: 5.931 patienten in ons land aan het coronavirus overleden (+ 28)
Zaterdag 30 mei 2020: 5.951 patienten in ons land met het coronavirus overleden (+ 20)
Zondag 31 mei 2020: 5.956 patienten in ons land met het coronavirus overleden (+ 5) 

Met dank aan RIVM, GGD Zuid-Holland Zuid en de makers van alle originele afbeeldingen.

Column 62 van uw columnist.

------------------

Update 30 mei 2020

Vandaag zijn er 185 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Er zijn 8 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 5 personen als overleden gemeld. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld.

Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2020A02299

 

Zie voor meer informatie:

RIVM: Monitoring sterftecijfers Nederland
Nieuwsbericht CBS: Sterfte in week 20 lager dan normaal

Zie ook: Covid-19 in grafieken en de Internationale kaart Covid-19

---------------

Tot zover deze uitgebreide column. Ik ben op 1 juni toen het hoogtepunt van deze coronacrisis al een paar weken voorbij was, gestopt met het bijhouoden van de lijsten. Hopelijk kom ik over een poosje niet terug met een tweede column over het coronaviris, want dat zou betekenen dat er een tweede golf over de wereld trekt.....

 

 

 

 

 

 

Over de columnist

Hennie van der Zouw

Hennie van der Zouw, oud leerkracht uit het basisonderwijs en inmiddels 'pensionado' is geboren in Bolnes in de gemeente Ridderkerk en sinds 1995 inwoner van Alblasserdam. Hennie is getrouwd en vader van een zoon. Hij is geinteresseerd in computers, I.C.T., stripverhalen, sport en geschiedenis.

Hennie heeft in de laatste dertig jaar een aantal artikelen gepubliceerd in het Stripschrift, een blad met achtergrondverhalen over strips en het beeldverhaal in het algemeen.

Hennie is ook de webmaster van de websites van H.V. Anderz.

Hennie heeft, onder pseudoniem een aantal sportboeken en een eerste deel van een roman-cyclus geschreven en in eigen beheer gepubliceerd bij Brave New Books. De boeken over wielrennen, voetbal en schaatsen weerspiegelen Hennie 's interesse in sport. 

Er zijn onder zijn eigen naam ook drie bundels van zijn op alblasserdam.net gepubliceerde columns verschenen en ook heeft hij een tweedelige biografie over zijn vader geschreven. Heel trots is Hennie ook op het boek over Hein, de broer van zijn vader, waar hij naar vernoemd is.

In 2021 is de derde bundel van de columns verschenen. Columns, altijd verankert in de geschiedenis, die proberen om Alblasserdam in het grotere verband van de wereldgeschiedenis en de tijd te laten zien......

  

 

Heeft Alblasserdam connecties met Floris V? Jazeker, via Melis Stoke. Maar wie was dat?
16 nov
Heeft Alblasserdam connecties met Floris V? Jazeker, via Melis Stoke. Maar wie was dat?
De echte Napoleon had in 1811 makkelijk even naar Alblasserdam kunnen komen. Hij was vlakbij.
26 aug
De echte Napoleon had in 1811 makkelijk even naar Alblasserdam kunnen komen. Hij was vlakbij.
Bekende Alblasserdammer en Dominee Frans Mallan was bijna Tweede Kamerlid geweest
28 jul
Bekende Alblasserdammer en Dominee Frans Mallan was bijna Tweede Kamerlid geweest
Scheepswrak Smit Lloyd 102 toch nog niet gevonden: Maar wat zijn de Alblasserdamse connecties?
16 mei
Scheepswrak Smit Lloyd 102 toch nog niet gevonden: Maar wat zijn de Alblasserdamse connecties?
Heeft Keizer Napoleon Bonaparte ooit Alblasserdam bezocht?
17 feb
Heeft Keizer Napoleon Bonaparte ooit Alblasserdam bezocht?
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.