Het Coronavirus, de avondklok, de slachtoffers en de vaccinatie, ook in Alblasserdam

06 januari 2021 door Hennie van der Zouw
Het Coronavirus, de avondklok, de slachtoffers en de vaccinatie, ook in Alblasserdam

Op de avond van dag dat de Amerikaanse President Donald Trump zijn ware aard liet zien en zijn aanhangers opriep, om de bekrachtiging van de overwinning in de Amerikaanse Presidentsverkiezingen van Joe Biden, te gaan verhinderen, probeerde ik deze nieuwe column te beginnen.

Op deze dag, 6 januari 2021 wanneer de eerste Nederlandse zorgmedewerkster werd ingeent tegen Covid-19, kwam ook het nieuws naar buiten dat er vanaf 15 januari in onze regio en dus ook in Alblasserdam gevaccineerd zal gaan worden. Laten we proberen om deze ontwikkelingen in onze regio en in Alblasserdam vanaf deze datum eens bij te gaan houden in deze 'column' die dus eigenlijk geen column is, maar meer een artikel met hoofdpunten die ook van belang zijn voor ons dorp Alblasserdam.

Hieronder begin ik met bijzondere nieuwsberichten rondom Corona uit deze eerste weken van het nieuwe jaar.

Vrijdag 23 april 2021
Gommers: code zwart komt in zicht  

Voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care vreest dat volgende week code zwart moet worden afgekondigd als het aantal besmettingen niet snel daalt. Bij code zwart kunnen niet alle covid-patiënten meer geholpen worden, waardoor er moet worden geselecteerd. Gommers zegt dat collega's vanochtend bij een landelijk overleg zeiden dat we op code zwart afstevenen. Volgens Gommers zijn we nog nooit zo dicht bij code zwart geweest als nu. Hij is kritisch over de versoepelingen. Hij vindt dat er pas versoepeld kan worden als alle 60-plussers zijn gevaccineerd.

Woensdag 21 april 2021
Rutte:versoepelingen per 28 april  

Zoals verwacht heeft premier Rutte versoepelingen in de coronamaatregelen aangekondigd per 28 april. De avondklok verdwijnt dan en mensen mogen weer twee bezoekers thuis ontvangen. Rutte noemt het "ongelooflijk spannend" omdat de besmettingscijfers nog hoog zijn. Maar het risico is verantwoord op basis van de RIVM-modellen, zei hij. "Het is geen gok." Horecaterrassen mogen op 28 april weer beperkt open en winkels mogen beperkt klanten zonder afspraak ontvangen. Het hoger onderwijs kan één dag per week fysiek lesgeven en op uitvaarten mogen honderd mensen aanwezig zijn.  

Dinsdag 20-04-2021
Vertrouwen winkeliers in heropening

Winkeliers gaan ervan uit dat een doorsnee winkel vanaf 28 april weer 8 tot 10 klanten tegelijk mag ontvangen, zonder dat een afspraak nodig is. Eerder meldden bronnen dat het kabinet dat vanavond vermoedelijk bekend zal maken. "Ik ben er vrij zeker van dat het gaat gebeuren", zegt directeur Udo Delfgou van winkeliersvereniging Inretail. "We hebben veel contact en de signalen zijn dusdanig dat we denken dat het vanavond gaat gebeuren." Stewards zullen het winkelend publiek in goede banen gaan leiden. Het is de verwachting dat winkels 1 klant per 25 vierkante meter mogen ontvangen. 

Donderdag 15 april 2021:
GGD's: 1,5 mln. prikken per week is mogelijk

De GGD's kunnen wekelijks anderhalf miljoen mensen vaccineren tegen corona. Dat heeft Tiemen Bloemberg van koepel GGD GHOR gezegd tegen de Tweede Kamer. Zodra er voldoende vaccins geleverd worden, kan ook het personeel er zijn om al die prikken te zetten. Het logistieke systeem is er ook klaar voor. Er zijn straks 140 priklocaties beschikbaar. Jaap van Delden van het RIVM zei dat er voorlopig geen keuzemogelijkheid komt om te kiezen welk vaccin je wilt. Dat zou volgens hem vertragend werken omdat er zeker tot en met juli schaarste is. De Gezondheidsraad bepaalt daarom welk vaccin voor wie beschikbaar komt. 

Maandag 12 april 2021:
Grapperhaus: terras gaat niet open

Minister Grapperhaus zegt dat hij het niet verstandig vindt om buiten meer toe te staan, zoals de burgemeesters van de vier grootste steden willen. "De situatie is epidemiologisch niet zo dat we dat verantwoord kunnen doen." Gisteren reageerden de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag teleurgesteld dat er niet voor 28 april wordt versoepeld: "Inwoners hebben de buitenruimte in de dichtbevolkte gebieden hard nodig." Ze pleiten onder meer voor het openen van de terrassen. Minister en burgemeesters overleggen vandaag in het Veiligheidsberaad. "We komen er zeker uit", zegt Grapperhaus.

Donderdag 8 april 2021:
VNO-NCW wil 1,5 m-regel nuanceren

Werkgeversorganisatie VNO-NCW stelt voor om de anderhalvemeter los te laten in alle ruimtes die straks alleen met een negatief testresultaat toegankelijk zijn. Het gaat onder meer om café's, musea, collegezalen, theaters en kerken. Werkgeversvoorzitter Ingrid Thijssen noemt in De Telegraaf het loslaten van de anderhalvemetermaatregel "een kwestie van durven". De sneltesten zijn niet waterdicht, erkent zij, "maar nul risico bestaat niet in het leven". Deze maand zijn er veel experimenten met sneltesten. Thijssen denkt dat vanaf volgende maand de anderhalvemeter deels kan worden losgelaten.

Woensdag 7 april 2021:
CBS: ruim 20.000 coronadoden in 2020

Vorig jaar zijn er in Nederland ruim 20.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat op basis van voorlopige cijfers. Bij ruim 17.000 coronadoden is het virus daadwerkelijk vastgesteld, bij de rest ging het om een vermoeden. Zes op de tien coronadoden vorig jaar waren verpleeghuisbewoners en andere mensen die langdurige zorg kregen. De voorlopige sterftecijfers worden op overlijdensberichten en verklaringen van artsen gebaseerd.Het CBS komt in juni met een breder beeld van de doodsoorzaken in 2020. 

Donderdag 1 april 2021:
Onderzoek: na prik niet besmettelijk 

Amerikaans onderzoek wijst uit dat mensen die een coronavaccin van Moderna of Pfizer/BioNTech hebben gekregen, het virus bijna niet overdragen. Zij worden niet alleen zelf zelden ziek, maar blijken ook nauwelijks besmettelijk. Het onderzoek werd gedaan door het CDC, de tegenhanger van het RIVM. Mensen die twee prikken hadden gehad, bleken na twee weken 90 procent minder kans te hebben corona over te dragen. Er is geen onderzoek gedaan naar andere vaccins. Volgens het CDC tonen de resultaten het belang van vaccineren aan. "De vaccins zijn de sleutel om deze verwoestende pandemie tot stoppen te brengen."

Vrijdag 26 maart 2021
Kinderen geen diepe neustest meer
 

De GGD's stoppen met diepe coronaneustests bij kinderen.Vanaf 4 april krijgen kinderen tot en met 12 jaar alleen nog een ondiepe neustest, samen met een keeltest. De GGD's volgen daarmee een advies van het RIVM op. Kinderartsen hadden opgeroepen tot het schrappen van de diepe test. Ze zeggen dat de methode mensen ervan weerhoudt om hun kinderen te laten testen. Bij de andere,mid-nasale test reikt het wattenstaafje niet verder dan een vinger doet bij het neuspeuteren. Die test is wat minder accuraat,maar dat weegt volgens het RIVM niet op tegen de verwachte grotere testbereidheid.

Maandag 22 maart 2021
Avondklok waarschijnlijk naar 22.00

Het demissionaire kabinet besluit waarschijnlijk om de avondklok binnenkort een uur later te laten ingaan, om 22.00 uur. Volgens ingewijden ligt dat vandaag op tafel bij het kabinetsoverleg over de coronacrisis. Demissionair minister Grapperhaus van Justitie zei gisteren al na overleg met de burgemeesters een latere avondklok "serieus" te overwegen. De burgemeesters willen de begintijd van de avondklok aanpassen, onder meer vanwege de zomertijd. Volgens Haagse bronnen is de kans groot dat het kabinet meegaat met de wens van de burgemeesters.         

Vrijdag 19 maart 2021
Kaag wil avondklok "heel snel" weg  

                                        
D66-leider Sigrid Kaag zegt dat de avondklok "er heel snel af moet". Volgend weekend gaat de zomertijd in en wordt het, zeker voor jonge mensen, nog lastiger om zich te houden aan de maatregel, zegt Kaag. Minister Van Ark wil nog niet vooruit lopen op mogelijke versoepelingen, maar zei voor aanvang van de ministerraad van vandaag dat de uitgangspositie niet florissant is. Ze wijst erop dat er veel besmettingen zijn, dat er meer dan 2000 mensen in het ziekenhuis liggen en dat iemand met corona nog steeds gemiddeld meer dan één ander besmet. Van Ark vindt het wel belangrijk om "perspectief te houden". 

Dinsdag 16 maart 2021
Europese coronapas in voorbereiding

EU-burgers moeten deze zomer weer grotendeels vrij kunnen reizen met een pas waarop staat wat hun 'coronastatus' is. De Europese Commissie presenteert daarvoor morgen een plan, dat al deels in handen is van de NOS. De pas heet het 'groene certificaat' en is bestemd voor gevaccineerden, mensen die negatief zijn getest en mensen die onlangs zijn hersteld van corona. Vooral zuidelijke landen hopen zo het toerisme weer op gang te helpen. EU-landen mogen aan inkomende reizigers nog wel aanvullende eisen stellen, zoals een quarantaineplicht voor mensen uit bepaalde gebieden.

Maandag 15 maart 2021
Tijdelijke stop AstraZeneca in NL 

Nederland stopt tot en met 28 maart uit voorzorg met het inenten met het AstraZeneca-vaccin. Dat besluit is op basis van "nieuwe informatie" genomen meldt het ministerie van VWS. Er zijn zes nieuwe meldingen binnengekomen van mogelijke bijwerkingen in Scandinavië. Het gaat om ernstige, zeldzame symptomen van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes bij volwassenen onder de 50. Bijwerkingencentrum Lareb zegt dat er van deze combinatie geen meldingen zijn,wel van mogelijke trombose. De afgelopen dagen schortten diverse landen het toedienen van het vaccin al op, vanwege trombosemeldingen.

Vrijdag 12 maart 2021
CBS: daling sterfte zet door

In week 9,van 1 tot en met 7 maart, zijn 3100 mensen overleden, 300 minder dan de verwachte sterfte voor deze periode, meldt het CBS. Vooral de sterfte onder 80-plussers nam af, met name die onder mensen in verpleeghuizen. Sinds 1 september 2020 was de sterfte hoger dan verwacht. In week 7 was de sterfte gelijk aan de verwachte sterfte en in week 8 kwam hij er voor het eerst onder. Die trend zet nu door. Van de 3100 overledenen in week 9 waren er 1700 80 jaar of ouder. Onder deze groep, die tot de eerste gevaccineerden behoort, is de sterfte al sinds week 6 lager dan verwacht.         

Maandag 8 maart 2021
Maatregelen verlengd t/m 30 maart

De coronamaatregelen worden verlengd tot en met dinsdag 30 maart. De avondklok geldt tot de ochtend van 31 maart, heeft premier Rutte aangekondigd. Voor activiteiten rond de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart gelden tijdelijke uitzonderingen. Zo kan iemand die pas tegen 21.00 uur kan stemmen, of bij het tellen wil kijken, ongehinderd naar huis. De mededeling dat iemand van een stembureau komt, volstaat in die dagen voor de handhaving. Rutte waarschuwt dat daar geen misbruik van gemaakt moet worden. "Het is niet de bedoeling daarna met een paar vrienden in het Vondelpark af te spreken." 

Vrijdag 5 maart 2021
OMT-advies: verpleeghuis versoepelen

Verpleeghuisbewoners die twee prikken hebben gekregen, mogen per dag weer twee bezoekers ontvangen. Ook hoeven ze nog maar vijf dagen in quarantaine nadat ze contact hebben gehad met iemand die positief is getest op corona. Dat staat in een OMT-advies dat nog niet gepubliceerd is. Het demissionaire kabinet moet er nog over besluiten. Het aantal besmettingen daalt scherp in de verpleeghuizen. Het OMT noemt het risico van verruiming verantwoord omdat de vaccinatiecampagne gestaag vordert en de meerwaarde voor bewoners en hun verwanten groot is. De basismaatregelen blijven wel gewoon van kracht.  

Woensdag 3 maart 2021
Versoepelingen: dit mag weer vandaag

Kappers mogen vanaf vandaag weer aan de slag, net als andere contactberoepen zoals masseurs en rijschoolhouders. De versoepelingen waren vorige week door het demissionaire kabinet aangekondigd. Winkels mogen weer klanten ontvangen, maar alleen op afspraak en maximaal twee klanten per verdieping. Jongeren tot 27 jaar mogen weer met elkaar in teamverband sporten op de eigen club. Competities worden dus niet hervat. Ook sportscholen blijven gesloten. Voor de horeca zijn er geen versoepelingen. De avondklok geldt in elk geval tot 15 maart. Op maandag 8 maart wordt bekend hoe het kabinet daarmee verder gaat.  

Dinsdag 2 maart 2021
RIVM: vooruitzichten nog niet goed  

De afgelopen week zijn meer mensen met corona besmet geraakt dan de week ervoor. Er werden 31.984 positieve tests gemeld bij het RIVM, tegen 29.977 een week eerder;een toename van bijna 7%. Veel meer mensen lieten zich testen: 20% meer. Van hen was 8,9% positief,tegen  
 9,8% de week ervoor. Het R-getal ging fors omhoog:van 0,99 op 5  februari tot 1,14 op 12 februari. Het RIVM noemt de vooruitzichten "nog niet goed", omdat het betekent dat de epidemie toeneemt. Er werden afgelopen week 1113 mensen met covid in het ziekenhuis opgenomen, 224 mensen gingen naar de IC. Dat is ongeveer even veel als de week ervoor.

Vrijdag 26 februari 2021
Hof geeft Staat gelijk om avondklok 

Het gerechtshof heeft de Staat alsnog gelijk gegeven als het gaat om de avondklok. Die coronamaatregel is op de juiste rechtsgronden ingevoerd, stelt het hof. Daarmee is de uitspraak van de rechtbank van vorige week tenietgedaan. Het kabinet gebruikte bij de invoering een wet voor acute noodsituaties. Het hof vindt dat in tegenstelling tot de rechtbank terecht:adviezen van het OMT wezen op "buitengewone omstandigheden". Bovendien zijn andere middelen volgens het gerechtshof niet voorhanden. Het kabinet had al maatregelen genomen voor als het verbod zou zijn bevestigd. Daarvoor was een spoedwet opgetuigd.  

Donderdag 25 februari 2021
RIVM ziet gunstig vaccinatie-effect

Het aantal vastgestelde besmettingen bij bewoners van verpleeghuizen daalt volgens het RIVM snel. Volgens het RIVM wijst dat op een gunstig effect van de vaccinaties tegen het coronavirus. Het effect valt vooral op omdat bij thuiswonende 60-plussers in bijna alle leeftijdsgroepen juist een stijging te zien is. Alleen bij de groep van 85 tot 89 jaar, die in de laatste week van januari voor het eerst is geprikt, is een daling te zien. Tot en met 21 februari had 57 procent van de 90-plussers minimaal één dosis gehad.In de groep van 85 tot 89 gaat het om 61 procent.

Woensdag 24 februari 2021:
Straks een dag per week in de klas  

                                        
Vanaf 1 maart gaan het voortgezet onderwijs en de mbo's deels weer open. Middelbare scholieren mogen minstens een dag per week naar school, de overige dagen volgen ze thuisonderwijs, zei premier Rutte in de persconferentie van dinsdagavond. Mbo-studenten kunnen straks een dag per
 week fysiek les krijgen. Leerlingen en studenten moeten afstand houden en mondkapjes dragen als ze door de school lopen. Als iemand besmet is, moeten de betrokkenen in quarantaine. Op hbo's en universiteiten wordt nog niet begonnen met fysieke colleges. Nu zijn de instellingen alleen open voor tentamens en voor begeleiding.

      

Dinsdag 23 februari 2021:
Half miljoen coronadoden in de VS   

                                        
In de Verenigde Staten is het aantal gerapporteerde coronadoden boven de 500.000 uitgekomen, blijkt uit data van de Johns Hopkins Universiteit. Ruim 28 miljoen Amerikanen zijn besmet geraakt met het coronavirus. President Biden en vicepresident Harris hebben een moment van stilte gehouden bij het Witte Huis. Biden sprak van een grimmige mijlpaal. De pandemie kost meer Amerikanen het leven dan WO I, WO II en de Vietnamoorlog bij elkaar, zei hij. Het aantal doden en infecties daalt de afgelopen weken, maar experts vrezen dat mutaties van het virus tot een nieuwe golf besmettingen kunnen leiden.  

Vrijdag 19 februari 2021:
CBS: vorige week geen oversterfte

Voor het eerst sinds september was er vorige week geen oversterfte. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) overleden er zo'n 3400 mensen, net zoveel als wanneer er geen corona zou zijn geweest. Het CBS benadrukt dat dit niet betekent dat er vorige week niemand is overleden aan het coronavirus. Het RIVM heeft tot nu toe over vorige week 293 aan corona gerelateerde sterfgevallen gemeld. Ook vorig jaar was er een aantal weken sprake van lagere sterftecijfers na een periode van oversterfte. De coronacrisis leidt ertoe dat veel kwetsbare mensen op een eerder moment overlijden.

Woensdag 10 februari 2021
Nu ruim half miljoen gevaccineerden in ons land

In Nederland zijn nu 504.736 mensen gevaccineerd tegen het coronavirus, meldt het RIVM. Van hen hebben 66.409 mensen ook hun tweede prik gekregen. Onder de gevaccineerden zijn 40.000 zorgmedewerkers in de spoedeisende zorg en covid-zorg. Die hebben ook allemaal een tweede dosis gekregen. Verder hebben 13.600 huisartsen een eerste vaccinatie gekregen. De andere gevaccineerden zijn personeel en bewoners van instellingen en thuiswonende 80-plussers. Vorige week heeft Nederland de eerste 79.200 doses van het AstraZeneca-vaccin gekregen. Daarnaast kwamen 159.120 doses van Pfizer/BioNTech binnen.

Dinsdag 9 februari 2021:
Kamer steunt verlengen avondklok  
 

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt zoals verwacht het besluit van het kabinet om de avondklok tot en met 2 maart te verlengen. "We willen niet concluderen als de cijfers exploderen: hadden we de avondklok maar verlengd", zei CDA-fractieleider Heerma. Ook coalitiepartij D66,eerst nog tegen de avondklok,vindt verlenging nodig. De Kamer wil wel weten wat er nodig is om de maatregel weer af te schaffen. PVV-leider Wilders zei dat het kabinet "laconiek omspringt met onze vrijheden" en Kuzu (Denk) vindt het niet kunnen dat het kabinet jongeren  "nog eens drie weken opsluit in hun eigen huis". 

Dinsdag 9 februari 2021:
WHO: oorsprong virus niet duidelijk  

Het WHO-team dat in Wuhan onderzoek heeft gedaan naar het coronavirus,heeft nog niet precies kunnen vaststellen wat de oorsprong is het van het virus. Daar is meer onderzoek voor nodig, is op een persconferentie in Wuhan bekendgemaakt. Het ligt volgens het team voor de hand dat vleermuizen de bron vormden van het virus, maar het kan ook bij nertsen of katten liggen. Ook daarnaar moet nog aanvullend onderzoek worden gedaan. De Chinese Gezondheidscommissie en de WHO denken dat ook via andere markten dan de bekende vismarkt het virus is verspreid. Het lijkt er niet op dat het virus al voor december 2019 rondging.  

Vrijdag 5 februari 2021:
Europese Unie: vaccinproductie onvoorspelbaar

De Europese Unie heeft de uitdagingen die komen kijken bij het produceren en leveren van coronavaccins onderschat. "Dit is een harde les", zegt voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie tegen nieuwssite Politico. Door de wereldwijde vraag naar vaccins is er voortdurend een dreigend tekort aan grondstoffen, zegt Von der Leyen. Het is daardoor niet te voorspellen hoeveel vaccins er worden geproduceerd. "Die onzekerheden hadden we meer moeten benadrukken" ,zegt Von der Leyen. Onlangs botste de EU met AstraZeneca. De farmaceut bleek veel minder vaccins te kunnen leveren dan verwacht.

Woensdag 3 februari 2021:
Nog 8 miljoen Moderna-doses besteld

Nederland heeft 8 miljoen extra doses besteld van het Moderna-vaccin. Tot nu was het kabinet niet ingegaan op een aanbod van de fabrikant, omdat de doses pas eind 2021 beschikbaar zouden zijn. Omdat de vaccins nu al kunnen worden geleverd in het derde kwartaal, gaat minister De Jonge op het aanbod in. De aankoop komt binnenkort rond, denkt hij. Kamerleden hadden eerder al gehamerd op meer bestellingen van het vaccin. De Jonge verwacht dat Nederland tot en met begin 2022 over 84,5 miljoen doses van een coronavaccin beschikt. Het gaat om vaccins van acht farmaceuten. Sommige daarvan zijn nog niet goedgekeurd. 

Woensdag 3 februari 2021: 
Lockdown verlengd tot zeker 2 maart

De huidige lockdown wordt zoals al was uitgelekt bijna helemaal verlengd tot ten minste 2 maart, heeft premier Rutte gezegd op de persconferentie. Aanleiding is de Britse variant van het virus, die volgens de premier leidt tot een "onvermijdelijke derde golf". Zondag werd al wel duidelijk dat vanaf 8 februari de basisscholen en ook de kinderopvang weer open gaan. Ook was al uitgelekt dat veel meer winkels weer open mogen voor het afhalen van bestellingen. Dat kan vanaf 10 februari. Middelbare scholen blijven dicht tot zeker 1 maart. Als ook die weer openen, moet men daar 1,5 meter afstand houden.

Maandag 1 februari 2021
"Einde avondklok als cijfers blijven dalen"

Als de besmettingscijfers blijven dalen, komt er op 10 februari een einde aan de avondklok, zeggen bronnen in Den Haag. Die einddatum was al voorzien bij het instellen van de maatregelen vorige week en er lijkt geen reden om ervan af te wijken. Het besluit ligt nog niet vast. Morgen neemt het kabinet een besluit. Dan wordt ook besproken in welke volgorde er maatregelen ongedaan worden gemaakt als de cijfers dat toelaten. De laatste weken is een dalende trend te zien. Gisteren werd het laagste aantal nieuwe gevallen gerapporteerd sinds 1 oktober vorig jaar.

Vrijdag 29 januari 2021
"Prikachterstand nu snel inlopen"

Binnen een maand is de achterstand bij de vaccinatiecampagne tegen corona ingelopen, zegt demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid in het AD. In 2 à 3 weken worden er meer prikken gezet dan er worden geleverd "en dan zijn we binnen een paar weken bij". Binnen Europa is Nederland een van de traagste landen als het om prikken gaat. Maar sneller prikken betekent ook dat de voorraad vaccins sneller slinkt. De Jonge waarschuwt dat eind februari een kritische ondergrens is bereikt. Volgens Ernst Kuipers van de Acute Zorg liggen er 500.000 ongebruikte vaccins en moet er fors sneller worden geprikt.

Dinsdag 26 januari 2021
Zuid-Afrikaanse variant in Gorinchem   

                                        
In Gorinchem is de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus opgedoken. Hoeveel mensen zijn besmet met deze mutant is nog onduidelijk. De uitbraak is gecentreerd rond een praktijk voor fysiotherapie. Daar werden tot dusver 18 medewerkers en patiënten positief getest op het coronavirus. Uit verder onderzoek is gebleken dat het bij enkelen om de Zuid-Afrikaanse variant gaat. Het is voor het eerst dat in Nederland een uitbraak met deze variant wordt vastgesteld, zegt de GGD. Er is een bron- en contactonderzoek gestart om de verspreiding in kaart te brengen.

Maandag 25 januari 2020
"Ernstigste rellen in veertig jaar" 

Hoofdbestuurder Koen Simmers van de Nederlandse Politiebond is bang dat de rellen op de eerstre avonden van de avondklok een voorbode zijn voor de komende dagen en weken. "De politie is daar goed op voorbereid, maar ik hoop dat het niet nodig is", zegt hij tegen Nieuwsuur. Het geweld afgelopen weekend hebben we volgens Simmers in veertig jaar niet gezien. "Dan moet je echt denken aan de krakersrellen. En in Eindhoven is het zo gek geworden dat ME'ers gewoon met messen werden bekogeld en aangevallen." Simmers benadrukt dat de maatregelen gehandhaafd moeten worden. Hij vraagt de samenleving ze te respecteren.    

Zondag 24 januari 2020:
Avondklokrellen op tiental plaatsen

In zeker tien gemeenten zijn rond het ingaan van de avondklok gisteravond rellen uitgebroken, onder meer in Den Haag, Tilburg, Enschede, Venlo, Helmond, Arnhem, Apeldoorn en Stein. In Enschede is geprobeerd de ruiten van een ziekenhuis in te gooien. Op meerdere plekken in het land zijn vernielingen aangericht, werd met vuurwerk en stenen naar de politie gegooid en is de ME ingezet. In Limburg is de marechaussee ook opgeroepen. In de loop van de nacht was het voor zover bekend overal weer rustig. Hoeveel mensen er in totaal zijn gearresteerd of bekeurd is nog onduidelijk.  

Vrijdag 22 januari 2021
Avondklok gaat door, vanaf 21.00 uur

Vanaf zaterdag geldt er een avondklok van 21.00 tot 04.30 uur. Een meerderheid van de Tweede Kamer vond de begintijd die het kabinet in gedachten had, 20.30 uur,te vroeg. Het kabinet kan zich in de latere begintijd vinden. De vier regeringspartijen vroegen samen met SP en 50Plus een half uur uitstel omdat ze denken dat de maatregel dan voor veel mensen draaglijker is. D66, dat eerst weinig voor een avondklok voelde, ging op die voorwaarde ook akkoord  Onder meer PVV, Forum voor Democratie en Denk zijn fel tegen de avondklok. Ze noemen de maatregel draconisch en      
 buiten proportie.                

Dinsdag 19 januari 2021
Avondklok zou vrijdag kunnen ingaan 

Het kabinet bereidt een avondklok voor die mogelijk vrijdag ingaat en geldt tot 9 februari. Volgens ingewijden wordt gedacht aan een avondklok van 20.00 uur tot 4.00 uur. Morgen willen premier Rutte en minister De Jonge de details bekendmaken. Mensen zouden 's avonds alleen mogen reizen met een werkgeversverklaring. Het kabinet vindt een avondklok nodig om te voorkomen dat de Britse variant van het coronavirus weer leidt tot een toename van de pandemie. Vanavond wordt met de burgemeesters gesproken. Bij hen bestaat twijfel over een avondklok. Ook de Tweede Kamer is nog niet overtuigd.

Donderdag 14 januari 2021
Unicef: "Dichte scholen zijn enorm risico"  

Vijftig organisaties onder leiding van Unicef roepen het kabinet op om naar alternatieven te zoeken voor de sluiting van de scholen. De sluiting leidt tot enorme ontwikkelingsrisico's voor kinderen en jongeren, stellen ze. De partijen, waaronder ook het Trimbos-instituut, de Nederlandse ggz en Jantje Beton, maken zich grote zorgen. Ze zeggen dat het aantal kwetsbare kinderen groeit en dat de schoolsluiting hun situatie verergert en acuut maakt. Als er goede afspraken worden gemaakt over de veiligheid en over afstand houden, dan kunnen de scholen voortaan openblijven, vinden de organisaties. 

Woensdag 13 januari 2021
OMT denkt aan versoepelen in maart  

Als de huidige daling van het aantal coronabesmettingen doorzet, duurt het tot zeker begin maart voordat er sprake kan zijn van versoepelingen. Het OMT schrijft in een advies aan het kabinet dat het aantal ic-opnames met de trend van nu, pas tegen die tijd gedaald is tot de drempelwaarde van tien per dag. Het aantal opnames van coronapatiënten op gewone afdelingen en op de ic's stabiliseerde zich de afgelopen weken. Deze week zette een daling in. Het RIVM en andere betrokkenen praten deze ochtend de Tweede Kamer bij over de stand van zaken. Vooral de Britse virusmutatie baart hun grote zorgen.  

Maandag 11 januari 2021:
Kabinet kijkt nog naar basisscholen

De verlenging van de lockdown geldt ook voor scholen,maar het kabinet kijkt nog wel of de verlenging voor de basisscholen minder dan drie weken kan duren.Dat hangt af van nader onderzoek naar de mogelijke gevolgen van de Britse variant van het coronavirus voor leerlingen in de basisschoolleeftijd. Dat de basisscholen na 18 januari dicht blijven,lijkt dus wel zeker,alleen is nog niet duidelijk hoelang precies. Mogelijk wordt dat deze week bekend. Na het besluit in december om ook basisscholen te sluiten kwam er veel kritiek,ook omdat als een reden genoemd werd dat ouders dan thuisblijven.

Vrijdag 8 januari 2021:
Nog geen Alblasserdams nieuws maar: Het Pfizer-vaccin lijkt effectief bij mutaties

Het vaccin van Pfizer/BioNTech lijkt ook te werken tegen een aantal mutaties van corona, waaronder de varianten die rondgaan in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Dat zegt het bedrijf op basis van een studie met onderzoekers van de Universiteit van Texas. Het onderzoek, dat nog niet beoordeeld is door onafhankelijke wetenschappers, werd uitgevoerd met bloed van twintig proefpersonen die met het vaccin van Pfizer/BioNTech zijn geïnjecteerd. Pfizer zegt dat het vaccin niet alleen tegen de N501Y-mutatie in de Britse en Zuid-Afrikaanse variant werkt, maar ook tegen vijftien andere mutaties. Dit is natuurlijk wel heel goed nieuws in deze dagen dat de uitbraak van de nieuwe mutatie heel het verenigd koninkrijk lijkt lam te leggen, met meer dan 60.000 nieuwe besmettingen met deze mutatie van het corona-virus per dag. 

Hieronder het landelijke nieuws van 6 januari 2021, de dag dat deze doorlopende column begon:  

Woensdag 6 januari 2021:
Lockdown waarschijnlijk verlengd  

De lockdown in Nederland wordt na 19 januari waarschijnlijk met minimaal twee weken verlengd. Haagse bronnen melden aan de NOS dat het kabinet het aantal besmettingen nu te hoog vindt. Versoepelingen zouden vanuit dat perspectief geen goed signaal zijn. Er is nog geen definitieve knoop doorgehakt. Het kabinet wacht eerst nog het advies van het OMT af. Gisteren zei premier Rutte al dat de huidige besmettingscijfers niet hoopvol zijn. In Nieuwsuur voorzag OMT-lid Marc Bonten ook geen snel einde van de lockdown. Het RIVM zegt nog geen overtuigend lockdowneffect te zien. 

Woensdag 6 januari 2021: 
Eerste Moderna-vaccins snel naar NL

De eerste vaccins van de Amerikaanse farmaceut Moderna worden waarschijnlijk volgende week geleverd aan Nederland. Minister De Jonge van Volksgezondheid benadrukt wel dat die eerste levering beperkt zal zijn. In het eerste kwartaal komen er 400.000 doses van het vaccin beschikbaar. Het vaccin gaat eerst naar ouderen en verpleeghuizen. De Jonge wacht nog op een advies van de Gezondheidsraad. Op basis van dat advies wordt bepaald welke groep voorrang krijgt  Huisartsen gaan veel van de prikken zetten. Daarbij gaan ze zichzelf ook direct vaccineren met de eerste doses.

Woensdag 6 januari 2020:
Eerste covidvaccinatie in Nederland

In Veghel is de eerste persoon in Nederland gevaccineerd.De prik was voor Sanna Elkadiri (39) uit Eindhoven. Zij is medewerker in een verpleeghuis voor dementerende ouderen in Boxtel. Zij kreeg het Pfizer/BioNTech-vaccin in het bijzijn van onder meer minister De Jonge en vertegenwoordigers van het RIVM, de GGD's en farmaceut Pfizer. In Veghel worden vandaag 36 mensen ingeënt. Ook in een aantal ziekenhuizen wordt begonnen met vaccineren. Daar zijn medewerkers in de acute zorg het eerst aan de beurt. Het inenten van iedereen vanaf 18 jaar moet volgens planning eind september klaar zijn. 

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima noemen de start van de vaccinaties een "keerpunt dat hoop geeft op een uitweg uit deze crisis". In een bericht op Twitter bedanken ze verder iedereen die eraan meewerkt. "Nu is het van belang om samen vol te houden", besluiten ze het bericht. 

Woensdag 6 januari 2020:
De GGD ZHZ geeft op 15 januari eerste vaccinatie tegen corona aan zorgmedewerker

Op 15 januari 2021 start de GGD ZHZ met het vaccineren van zorgpersoneel in Dordrecht en onze regio. De Deetos sporthal is de centrale locatie voor de regio Zuid-Holland Zuid waar zorgpersoneel zich kan laten vaccineren. De eerste prik wordt 's morgens om 7.55 uur gegeven, direct daarna gaat het vaccineren van de zorgprofessionals echt van start. De GGD ZHZ zal zeven dagen per week van 8.00 tot 20.00 uur gaan vaccineren. Zorgpersoneel ontvangt via de werkgever een uitnodiging om een afspraak voor de vaccinatie te maken. Al vanaf de eerste dag waarop het callcenter voor het maken van afspraken operationeel was, heeft zorgpersoneel zich massaal aangemeld voor een vaccinatie.

Zij zullen het vaccin van BionTech/Pfizer toegediend krijgen. Het vaccin wordt twee keer toegediend met een tussenpauze van 21 dagen. Dat betekent dat zorgprofessionals die zich aanmelden, in de periode van vaccinatieweek 1 tot en met 3 de eerste vaccinatieprik toegediend krijgen. In vaccinatieweek 4 tot en met 6 ontvangen zij de tweede prik.

Woensdag 6 januari 2021
EMA keurt Moderna-vaccin goed

Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. De EU kan het vaccin binnen afzienbare tijd inzetten. Het is het tweede vaccin dat door de EU is goedgekeurd..Uit onderzoek blijkt dat Moderna in 94,1 procent van de gevallen bescherming biedt tegen covid-19. Bij mensen die toch ziek worden, blijken de verschijnselen minder ernstig 6,2 miljoen van de 160 miljoen doses die de EU heeft besteld,komen naar Nederland. Ze zijn vooral bedoeld voor het inenten van verpleeghuisbewoners en thuiswonende ouderen.  

Woensdag 6 januari 2021
Kritische Kamer achter plan inenten

Het kabinet kan ondanks felle kritiek van met name de oppositie door met het vaccinatieplan. Minister De Jonge en premier Rutte lagen flink onder vuur maar een meerderheid staat in principe achter de gekozen koers. Vooral de late vaccinatiestart,in vergelijking met andere landen in Europa, werd de beide bewindslieden aangewreven. De Jonge maakte excuses dat hij had gezegd dat de start in andere landen vooral symbolisch was. Ook Rutte erkende dat ze beter hadden moeten anticiperen. De Kamer drong er bij het kabinet op aan te kijken hoe kwetsbare ouderen zo snel mogelijk een prik kunnen krijgen. 

Maar het lijkt me ook nog steeds machtig interessant om wat Covid-19 gegevens te blijven bijhouden, en daar start ik dan op 7 januari 2021 weer mee.


Hierboven een foto van de situatie op 12 oktober 2021.

Hoeveel slachtoffers heeft Covid-19 inmiddels al gemaakt? (Gegevens per week)

 Datum          

 Slachtoffers 
 Wereldwijd

 Slachtoffers
 in Nederland
 Slachtoffers in Regio
 Zuid-Holland-Zuid
 Slachtoffers
 in Alblasserdam
 07-01-2021  1.884.885  12.096  356  15
 14-01-2021  1.980.391  12.786 (+583)  368 (+12)  15
 20-01-2021  2.058.534  13.264 (+478)  379 (+11)  15
 28-01-2021  2.175.447  13.841 (+577)  397 (+18)  16
 05-02-2021  2.287.372  14.346 (+505)  409 (+12)  17
 10-02-2021  2.342.355  14.629 (+284)  415 (+6)  17
 17-02-2021  2.420.451  15.050 (+421)  426 (+11)  17
 24-02-2021  2.486.267  15.466 (+416)  441 (+15)  17
 03-03-2021  2.550.334  15.775 (+309)  450 (+9)  17
 10-03-2021  2.610.135  16.046 (+271)  464 (+14)  18
 17-03-2021  2.671.764  16.251 (+205)  470 (+6)  20
 24-03-2021  2.735.531  16.475 (+224)  474 (+4)  22
 31-03-2021  2.816.081  16.689 (+214)  475 (+1)  23
 06-04-2021  2.873.334  16.826 (+137)  478 (+3)  23
 13-04-2021  2.960.380  17.018 (+192)  483 (+5)  23
 20-04-2021  3.044.475  17.183 (+165)  484 (+1)  23
 27-04-2021  3.135.531  17.328 (+145)  488 (+4)  23
 06-05-2021  3.242.572   17.501 (+173)    498 (+10)  23

Bron gegevens in de hierbovenstaande tabel: RIVM, GGD en John Hopkins University. 

Een groet van uw columnist
Hennie van der Zouw

Column nummer 67
 

Over de columnist

Hennie van der Zouw

Hennie van der Zouw, oud leerkracht uit het basisonderwijs en inmiddels 'pensionado,' is geboren in Bolnes in de gemeente Ridderkerk en sinds 1995 inwoner van Alblasserdam. Hennie is getrouwd en vader van een zoon. Hij is geinteresseerd in computers, I.C.T., stripverhalen, sport en geschiedenis.

Hennie heeft in de laatste dertig jaar een aantal artikelen gepubliceerd in het Stripschrift, een blad met achtergrondverhalen over strips en het beeldverhaal in het algemeen.

Hennie is ook de webmaster van de websites van H.V. Anderz.


Hennie heeft, onder pseudoniem een aantal sportboeken en de eerste twee delen van een roman-cyclus geschreven en in eigen beheer gepubliceerd bij Brave New Books. De boeken over wielrennen, voetbal en schaatsen weerspiegelen Hennie 's interesse in sport. 

Er zijn onder zijn eigen naam ook drie bundels van zijn op alblasserdam.net gepubliceerde columns verschenen en ook heeft hij een tweedelige biografie over zijn vader geschreven. Heel trots is Hennie ook op het boek over Hein, de broer van zijn vader, waar hij naar vernoemd is. Inmiddels is Hennie ook begonnen aan een boek over zijn moeder.

In 2021 is de derde bundel van de columns verschenen. Columns, altijd verankert in de geschiedenis, die proberen om Alblasserdam in het grotere verband van de wereldgeschiedenis en de tijd te laten zien......


En begin van het jaar 2023 verscheen het vierde deel van de verzamelde columns van Hennie van der Zouw op Alblasserdam.net


Jan Willem Boersma uit Mijdrecht sinds vorig jaar in een illuster rijtje Alblasserdamse Burgemeesters
03 feb
Jan Willem Boersma uit Mijdrecht sinds vorig jaar in een illuster rijtje Alblasserdamse Burgemeesters
Alblasserdammer Joop Aret, van waterklerk tot hobby-fotograaf
06 dec
Alblasserdammer Joop Aret, van waterklerk tot hobby-fotograaf
Een Interview met H.V. Anderz? Maar dat is toch zeker wel een Alblasserdammer? Of niet?
07 okt
Een Interview met H.V. Anderz? Maar dat is toch zeker wel een Alblasserdammer? Of niet?
Alblasserdam zit ook onder het P.F.A.S.. 'Dark Waters' ook in Alblasserdam
25 aug
Alblasserdam zit ook onder het P.F.A.S.. 'Dark Waters' ook in Alblasserdam
Na 80 columns wordt het tijd om toch maar eens een Alblasserdammer voor te stellen
01 jun
Na 80 columns wordt het tijd om toch maar eens een Alblasserdammer voor te stellen
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.