De actuele Corona-situatie in Alblasserdam (update 28-02-2022) vanaf begin november 2021 (inclusief de Omicron variant)

24 december 2021 door Hennie van der Zouw
De actuele Corona-situatie in Alblasserdam (update 28-02-2022) vanaf begin november 2021 (inclusief de Omicron variant)

In enkele voorgaande columns hebben we de ontwikkeling van de corona-pandemie in en rondom Alblasserdam gevolgd. Net als velen van u, was ik er onlangs wel klaar mee, hoopte dat de pandemie nu wel onder de hand over zou zijn, maar niets is zeker in deze tijden. Ook het verdwijnen van de corona-pandemie niet. En nu hebben we ook de variant Omicron in ons land....

Tijd dus voor een nieuwe column, waarin we de pandemie nog maar een keertje gaan volgen. Ik heb er nu voor gekozen om Alblasserdam wel als uitgangspunt te gaan gebruiken in dit verhaal, maar ons verder alleen maar te beperken tot de ontwikkelingen in de rest van de Drechtstenden.

Daar gaan we dan (tja, we beginnen toch maar wel even nationaal): 

Het risiconiveau in Nederland

Het risiconiveau in Nederland is: 3 Ernstig.
Dit niveau geldt sinds 2 november 2021 en is opnieuw vastgesteld op 25 januari 2022.

Het risiconiveau wordt elke dinsdag opnieuw bepaald.

Het risiconiveau geeft informatie over de druk op de zorg door patiënten met COVID-19. Er zijn drie risiconiveaus mogelijk: (1) waakzaam, (2) zorgelijk en (3) ernstig. Welk risiconiveau geldt, hangt af van het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames en het gemiddelde aantal IC-opnames in 7 dagen.

SARS-CoV-2-omikronvariant
 

De SARS-CoV-2-omikronvariant is een variant van SARS-CoV-2, het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. De variant is vernoemd naar omikron, de vijftiende letter van het Griekse alfabet. De variant werd voor het eerst geïdentificeerd in een monster genomen in Botswana op 9 november 2021 bij vier personen van een diplomatieke missie.

De eerste besmetting met de omikronvariant werd gerapporteerd vanuit Zuid-Afrika op 24 november 2021. Op 26 november kreeg de variant bij de Wereldgezondheidsorganisatie de classificatie variant of concern (zorgwekkende variant), omdat deze variant besmettelijker zou kunnen zijn dan de al bestaande. In een representative steekproef van Covid-19-monsters in Zwitserland werd op 19 november 2021 in 0.5% de omikronvariant gevonden, op 26 november was dit 3,6%.

De variant telt 50 mutaties waarvan in totaal 32 op de spike-eiwitten. Van deze 32 zijn er een aantal die er mogelijkerwijs voor zorgen dat het virus de bestaande immuunreactie van gevaccineerden en genezenen ten dele kan ontlopen.

Als reactie op de mogelijke gevolgen van verdere verspreiding werden reisbeperkingen ingevoerd voor meerdere landen. Buiten Zuid-Afrika was de variant op 26 november onder meer vastgesteld in Botswana, Zimbabwe, Namibië, Hongkong, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland. Op 28 november 2021 maakte het RIVM bekend dat er in Nederland dertien gevallen met zekerheid vastgesteld waren.

De snelle stijging van de besmettingen met de omikronvariant lag ten grondslag aan de op 18 december 2021 door de Nederlandse regering afgekondigde lockdown.

Volgens een Brits onderzoek van half december, is de individuele kans op ziekenhuisopname weliswaar lager dan bij de Delta variant, maar blijft Omikron zorgelijk voor het mogelijke aantal ziekenhuisopnames vanwege de hogere besmettelijkheid. 

Hieronder nog even een mooi gemaakte video met uitleg over het virus.

Laatste nieuws:

Maandag 28 februari 2022: Covid toch van dierenmarkt Wuhan

Het coronavirus is inderdaad ontstaan op de dierenmarkt in Wuhan. Onderzoekers komen tot deze conclusie na een nieuwe analyse van de  oorsprong ervan. Ze konden de eerste besmettingen herleiden tot de markt en de omgeving daarvan in de Chinese miljoenenstad eind 2019. Voor het onnderzoek werden gegevens van de WHO-missie in 2021 bekeken, aangevuld
met nieuwe gegevens. Ook vroege gevallen zonder directe link met de markt bleken in de buurt te wonen. Het virus is via levende dieren op de markt beland. Volgens viroloog Koopmans is dit sterk bewijs en is het onwaarschijnlijk dat er een andere verklaring is.

Dinsdag 15 februari 2022: Alles kan weer open in drie stappen

Dinsdag 01 februari 2022: Kabinet schort omstreden 2G-wet op  
Het kabinet gaat voorlopig niet door met het omstreden 2G-systeem waarbij enkel mensen die gevaccineerd of hersteld zijn toegang hebben tot evenementen en een deel van de horeca. Minister Kuipers van Volksgezondheid schrijft in een Kamerbrief dat er nog veel vragen rond 2G eerst beantwoord moeten worden. Zo moet onderzocht worden onder welke omstandigheden het systeem kan worden ingezet, "zodat het een proportionele maatregel kan zijn". Binnen de Kamer is er geen brede steun voor de 2G-wet. Ook coalitiepartij ChristenUnie gaf al aan voor intrekken van de wet te gaan stemmen.

Dinsdag 01 februari 2021: Half miljoen mensen verliezen CTB   
Van ruim een half miljoen mensen vervalt het coronatoegangsbewijs (CTB) op 4 februari, omdat ze niet op tijd een boosterprik hebben gehaald. Minister Kuipers van VWS schrijft aan de Tweede Kamer dat dat naar schatting voor maximaal 540.000 mensen geldt. Het coronatoegangsbewijs is vanaf 4 februari na een vaccinatie 270 dagen geldig en na een besmetting 180 dagen. Het bewijs voor onder meer de horeca en culturele instellingen kan ook worden gekregen na een negatieve testuitslag. Minister Kuipers hoopt dat door de nieuwe geldigheidsduur van CTB's meer mensen een boosterprik gaan halen.  

Vrijdag 28 januari 2022: Nederland krijgt minder Coronasteun  
Nederland krijgt waarschijnlijk ruim een miljard euro minder aan Europese coronasteun dan verwacht. Minister Kaag van Financiën schrijft aan de Kamer dat er volgens voorlopige berekeningen geen 6 miljard, maar 4,7 miljard komt. De verandering komt vooral doordat de economie zich beter ontwikkelt dan werd verwacht: in 2020 was er een krimp van 3,8 procent, in plaats van de voorspelde 5,3 procent. En vorig jaar was de groei niet 2,2 procent, maar 4,0 procent. Kaag benadrukt dat de lagere steun nog niet definitief is, maar ze informeert de Kamer al "vanwege de waarschijnlijk aanzienlijke bijstelling".

Donderdag 27 januari 2022: Nauwelijks coronaregels in Engeland
De meeste coronamaatregelen zijn in Engeland opgeheven. Het is niet langer verplicht om mondkapjes te dragen en thuis te werken. Ook de coronapas is niet langer nodig om restaurants en pubs binnen te komen. Noord-Ierland en Schotland versoepelen de regels niet. Premier Johnson is ook van plan om de isolatieplicht na een coronabesmetting te schrappen. De wet die dit regelt loopt in maart af en Johnson wil die niet verlengen. "Nu covid endemisch wordt, moeten we wettelijke verplichtingen vervangen door advies en aanbevelingen", zei de premier vorige week in het Lagerhuis.

Donderdag 27 januari 2022: Denemarken heft coronaregels op     
Denemarken heft volgende week alle geldende coronamaatregelen in het land op. Zo hoeven de Denen vanaf 1 februari geen mondkapjes meer te dragen en mogen ze zonder beperkingen naar winkels, de horeca en andere gelegenheden. Daarmee is het parlement akkoord gegaan. Net als andere Europese landen kampt Denemarken met hoge besmettingscijfers door de omikronvariant, maar volgens de premier vormen de vaccinaties "een solide verdediging". Corona wordt daardoor niet meer gezien als gevaar voor de samenleving. In de ziekenhuizen blijven de cijfers dalen; nog 44 Denen liggen momenteel op de IC.

Maandag 24 januari 2022: "Einde pandemie mogelijk in zicht"  
Volgens directeur Hans Kluge van de WHO is het mogelijk dat Europa zich richting een "pandemisch eindspel" beweegt. Door de omikronvariant is de coronapandemie in een andere fase terechtgekomen, stelt de Belgische arts. Kluge zegt dat "wanneer omikron eenmaal verdwijnt er voor heel wat weken en maanden een periode van wijdverbreide immuniteit zal zijn". Dat is volgens hem te danken aan de vaccinaties en de vele besmettingen. De directeur verwacht een periode van rust voordat corona tegen het einde van het jaar terugkomt. Hij gaat ervan uit dat het virus dan beheersbaar is. 

Maandag 10 januari 2022: OMT: mondkapjes bij drukte buiten    
Het Outbreak Management Team wil dat mondneusmaskers ook in drukke publieke buitenruimtes worden gedragen. Het gaat om plekken waar geen afstand kan worden gehouden zoals winkelstraten, drukke markten en demonstraties, staat in het OMT-advies. Ook adviseren de experts mondkapjes als iemand in een publieke binnenruimte zit zoals een universiteit, sportinstelling of bedrijf. Alleen bij het eten, drinken of sporten mag het mondkapje af. De kapjes moeten minimaal type 2 zijn. Verder adviseert het OMT om bij drie besmettingen in een basisschoolklas de hele klas in quarantaine te laten gaan.

Zaterdag 08 januari 2022: "Miniem effect vaccin op cyclus"    
Een vaccinatie tegen het coronavirus kan leiden tot een iets langere menstruatiecyclus, maar de  verstoring is miniem en verdwijnt snel. Dat blijkt uit een groot Amerikaans onderzoek onder 4000 vrouwen. Voor de studie zijn data van cycli voor en na de prik geanalyseerd, en ook van niet-gevaccineerden. Na vaccinatie was de cyclus gemiddeld iets minder dan een dag langer. Zo'n verschil is volgens de onderzoekers klinisch irrelevant. De hoofdonderzoeker noemt dat gerustellend,omdat daarmee blijkt dat er geen reden tot zorg is als het gaat om bijvoorbeeld onvruchtbaarheid.

Dinsdag 28 december 2021: Omikron nu dominante coronavariant  
De omikronvariant is nu de dominante coronavariant in Nederland.Meer dan de helft van de besmette mensen heeft de omikronvariant van het coronavirus. Het aantal positief geteste mensen is de afgelopen week gedaald met 11 procent. Volgens het RIVM stijgt het aantal besmetingen de komende tijd weer door de besmettelijker omikronvariant  In de regio Amsterdam was omikron al voor deze week dominant. Waarschijnlijk niet toevallig was dat ook de regio waar de afgelopen week percentueel de   meeste mensen besmet raakten, namelijk 627 op 100.000 inwoners. Landelijk was het gemiddelde 482 op 100.000 inwoners.

Vrijdag 24 december 2021: Omikron lijkt echt vaak milder      
Mensen met omikron hebben 50 tot 70 procent minder kans in het ziekenhuis te belanden dan mensen die besmet zijn met andere coronavarianten, zegt het Brits Gezondheidsagentschap. Omikron pakt vaak milder uit door een combinatie van opgebouwde immuniteit en veranderingen in het virus zelf. Het virus is beter in het infecteren van de luchtwegen, maar dringt minder makkelijk door tot de diepe longweefsels. De dienst benadrukt dat de resultaten voorlopig zijn, dat het absolute aantal ziekenhuisopnames nog steeds flink kan oplopen en dat er ook signalen zijn dat de boosters snel in effect afnemen. 

 

De actuele Corona-situatie in Alblasserdam vanaf begin november 2021

In de onderstaande tabellen gaan we gewoon uit van het Covid-19 virus, en noemen we geen onderlinge varianten, dus deze tabellen en cijfers zijn inclusief de omicron variant. 

In Alblasserdam

Volledig gevaccineerd

Gemiddeld aantal Ziekenhuis opnames per dag

Gemiddeld aantal Positieve testen per week

Totaal Overleden aan Covid-19

Gemiddeld aantal Virusdeeltjes in Rioolwater

Per 07-11-2021

73%

 

 

 

1.677

Per 10 11-2021

 

1

 

 

 

Per 14-11-2021

74 %

 

 

 

1.710

Per 15-11-2021

 

 

32

23

 

Per 17-11-2021

 

1

 

 

 

Per 21-11-2021

74 %

 

 

 

1.092

Per 22-11-2021

 

 

44

23

 

Per 24-11-2021

 

1

 

 

 

Per 28-11-2021

74%

 

31

24

1.933

Per 30-11-2021

 

0

 

 

 

Per 05-12-2021

74%

 

29

24

 

Per 09-12-2021

 

0

 

 

 

Per 12-12-2021

 

 

 

 

0.960

Per 14-12-2021

 

 

20

26

 

Per 17-12-2021

 

0

 

 

 

Per 19-12-2021

74%

 

 

 

0,526

Per 22-12-2021

 

 

14

27

 

Per 25-12-2021

 

0

     

Per 26-12-2021

74%

 

 

 

0,351

Per 30-12-2021

 

 

9

27

 

Per 31-12-2021

 

0

     

Per 02-01-2022

74%

     

0,524

Per 05-01-2022

 

 

13

27

 

Per 08-01-2022

 

0

     

Per 09-01-2022

74%

     

0,487

Per 13-01-2022

   

21

28

 

Per 14-01-2022

  0      

Per 16-01-2022

75%

     

0.485

Per 19-01-2022

   

35

28

 

Per 20-01-2022

  0      

Per 23-01-2022

75%

     

1.357

Per 25-01-2022

   

64

29

 

Per 27-01-2022

 

0

     

Per 30-01-2022

75%

     

3.261

Per 01-02-2022

   

108

30

 

Per 03-02-2022

 

1

     

Per 06-02-2022

75%

     

1.659

Per 08-02-2022

    144 30  

Per 13-02-2022

75%

       


Vaccineren is de belangrijkste stap naar een samenleving zonder coronaregels. Op 6 januari 2021 is Nederland begonnen met vaccineren. De cijfers op deze pagina laten zien hoe het gaat met het vaccineren.

De actuele Corona-situatie in alle Drechtsteden vanaf begin november 2021

Met het stijgen van de negatieve cijfers omtrent de Covid-19 situatie in ons land, is het weer eens belangrijk om deze cijfers in de Drechtsteden te gaan bekijken. We gebruiken hiervoor het Coronadashboard van de Rijksoverheid. Laten we dat weer eens gaan bijhouden vanaf begin november 2021.

* Hoe zit het bijvoorbeeld met het percentage volledig gevaccineerden in onze Drechtsteden:

Percentage van de bevolking van 18 jaar en ouder (geboren in 2003 en eerder) dat volledig gevaccineerd is tegen COVID-19.

Volledig gevaccineerd

Alblasserdam

Hendrik-Ido-Ambacht

Dordrecht

Papendrecht

Sliedrecht

Zwijndrecht

Per 07-11-2021

73%

81%

78%

83%

77%

80%

Per 14-11-2021

74%

82%

78%

84%

78%

80%

Per 21-11-2021

74%

82%

79%

84%

78%

80%

Per 28-11-2021

74%

82 %

78%

84%

78%

80%

Per 05-12-2021

74%

82 %

79%

84%

79%

80%

Per 19-12-2021

74%

82%

79%

84%

79%

81%

Per 26-12-2021

74%

82%

79%

84%

79%

81%

Per 02-02-2021

74%

82%

79%

84%

80%

81%

Per 09-02-2022

74%

83%

79%

84%

80%

81%

Per 16-01-2022

75%

83%

80%

84%

80%

81%

Per 23-01-2021

75%

83%

80%

84%

80%

81%

Per 30-01-2022

75%

83%

80%

84%

80%

81%

Per 06-02-2022

75%

83%

80%

84%

80%

81%

Per 13-02-2022

75%

83%

80%

84%

80%

81%


Groei van het aantal opgenomen patiënten met COVID-19 kan ervoor zorgen dat ziekenhuizen het te druk krijgen. Daarnaast geeft dit cijfer een goed beeld van hoe de epidemie zich ontwikkelt. We houden hier het aantal patiënten bij dat met COVID-19 wordt opgenomen in ziekenhuizen en het aantal bedden op gewone ziekenhuisafdelingen die door patiënten met COVID-19 wordt bezet.

Het gemiddelde volledig revaccineerden stond op 16 november 2021 in heel Nederland op 84,4%, van alle mensen van 18 jaar en ouder is volledig gevaccineerd. 87,9% van deze leeftijdsgroep heeft minimaal één prik gehad.

* Hoe zit het met de Ziekenhuisopnames in onze Drechtsteden?

Dit is het gemiddelde aantal inwoners van deze gemeente dat per dag met COVID-19 is opgenomen in het ziekenhuis, inclusief de IC. Het getal is afgerond. De meest recente dagen tellen niet mee in het gemiddelde, omdat de cijfers over deze dagen nog niet compleet zijn.

Gemiddeld aantal Ziekenhuis opnames per dag

Alblasserdam

Hendrik-Ido-Ambacht

Dordrecht

Papendrecht

Sliedrecht

Zwijndrecht

Per 10-11-2021

1

0

1

1

1

1

Per 17-11-2021

1

0

2

0

0

0

Per 24-11-2021

1

0

2

1

1

0

Per 30-11-2021

0

1

3

1

1

1

Per 09-12-2021

0

1

2

1

0

2

Per 17-12-2021

0

0

2

0

1

1

Per 25-12-2021

0

0

1

0

0

1

Per 31-12-2021

0

0

1

1

0

0

Per 08-01-2022

0

0

1

0

0

1

Per 14-01-2022

0

0

1

0

0

1

Per 20-01-2022

0

0

2

0

0

0

Per 27-01-2022

0

0

3

0

0

1

Per 03-02-2022

1

0

3

1

1

0

Per 10-02-2022

0

1

4

0

0

1


Door het aantal positief geteste mensen bij te houden krijgen we een duidelijk beeld van hoe snel het virus zich verspreidt voordat het de intensive care bereikt. Hierdoor blijven we voorbereid.

* Gemiddeld aantal positieve testen over de voorgaande zeven dagen

Dit getal laat zien van hoeveel mensen gemiddeld over de afgelopen 7 dagen gemeld is dat ze positief zijn getest op het coronavirus.

Gemiddeld aantal Positieve testen per week

Alblasserdam

Hendrik-Ido-Ambacht

Dordrecht

Papendrecht

Sliedrecht

Zwijndrecht

Aantal Inwoners 20.136 31.258 119.115 32.171 25.597 44.775

Per 15-11-2021

32

40

118

37

28

33

Per 22-11-2021

44

51

194

58

60

50

Per 28-11-2021

31

49

172

43

47

57

Per 05-12-2021

29

55

196

51

55

74

Per 14-12-2021

20

29

117

30

30

38

Per 22-12-2021

14

27

95

26

21

38

Per 30-12-2021

9

20

110

18

15

30

Per 05-01-2022

13

29

118

25

21

35

Per 13-01-2022

21

44

194

40

31

62

Per 19-01-2022

35

79

250

56

45

81

Per 25-01-2022

64

128

391

95

83

127

Per 01-02-2022

108

178

564

138

125

200

Per 08-02-2022

144

226

850

215

188

287

Per 15-02-2022

87

146

428

139

98

162


Deze cijfers laten zien van hoeveel COVID-19 patiënten in deze gemeente gisteren aan de GGD gemeld is dat ze zijn overleden. Het werkelijke aantal overleden COVID-19 patiënten is waarschijnlijk hoger, omdat niet alle patiënten getest worden en er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19.

* Totaal overleden COVID-19 patiënten

Dit getal laat zien van hoeveel COVID-19-patiënten in deze gemeente in totaal is gemeld dat ze zijn overleden, sinds het begin van de meldingen.

Totaal aantal Sterftegevallen aan Covid-19 

Alblasserdam

Hendrik-Ido-Ambacht

Dordrecht

Papendrecht

Sliedrecht

Zwijndrecht

Per 15-11-2021

23

35

190

47

44

103

Per 22-11-2021

23

35

194

48

44

105

Per 28-11-2021

24

36

198

49

45

112

Per 05-12-2021

24

37

202

49

47

114

Per 14-12-2021

26

38

209

50

48

115

Per 22-12-2021

27

40

215

51

50

118

Per 30-12-2021

27

41

217

52

51

119

Per 05-01-2022

27

41

217

52

51

119

Per 13-01-2022

28

41

217

52

51

119

Per 19-01-2022

28

41

217

52

52

119

Per 25-01-2022

29

41

217

52

52

119

Per 01-02-2022

30

41

219

52

52

119

Per 08-02-2022

30

41

220

51

52

120

Per 15-02-2022

30

41

221

51

52

121


Als je besmet bent met het coronavirus, zitten er vaak virusdeeltjes in je ontlasting. Deze komen in het riool terecht. Door het rioolwater dat bij zuiveringsinstallaties is verzameld, bij het RIVM te testen op virusdeeltjes, krijgen we informatie over het coronavirus en kunnen we de verspreiding van het virus volgen.

* Virusdeeltjes in Rioolwater

Het gemiddelde wordt berekend aan de hand van de uitkomsten van alle rioolmetingen van één week. Hierbij wordt rekening gehouden met hoeveel inwoners er zijn aangesloten per rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Gemiddeld aantal Virusdeeltjes in Rioolwater

Alblasserdam

Hendrik-Ido-Ambacht

Dordrecht

Papendrecht

Sliedrecht

Zwijndrecht

Per 07-11-2021

1.677

0.343

0.591

0.347

0.732

0.343

Per 14-11-2021

1.710

0.861

2.865

0.535

1.846

0.860

Per 21-11-2021

1.092

1.306

1.667

0.835

2.026

1.305

Per 28-11-2021

1.933

1.273

1.429

0.857

1.046

1.273

Per 12-12-2021

0.960

0.521

0,808

0,984

0.820

0.521

Per 19-12-2021

0,526

0.843

0.983

0.754

1.151

0843

Per 26-12-2021

0.351

0.352

0.924

0.822

0,640

0.352

Per 02-01-2022

0,542

0.601

0642

0,700

0,457

0,602

Per 09-01-2022

0,487

0,527

0,687

0,670

0.493

0,527

Per 16-01-2022

0,458

0,612

0,886

0.477

0,641

0,612

Per 23-01-2022

1.357

0.809

2.129

1.047

0.977

0810

Per 30-01-2022

3.261

1.026

2.630

0.763

1.747

1.028

Per 06-02-2022

1.659

3.004

1.532

1.850

1.506

3.003

Per 13-02-2022

1.209

1.458

2.325

1.680

1.735

1.459


Bron: Het Coronadashboard van de Rijksoverheid.

 

Een vriendelijke groet van uw columnist,
Hennie van der Zouw. 

 

 

 

Column nummer 72.

 

Over de columnist

Hennie van der Zouw

Hennie van der Zouw, oud leerkracht uit het basisonderwijs en inmiddels 'pensionado' is geboren in Bolnes in de gemeente Ridderkerk en sinds 1995 inwoner van Alblasserdam. Hennie is getrouwd en vader van een zoon. Hij is geinteresseerd in computers, I.C.T., stripverhalen, sport en geschiedenis.

Hennie heeft in de laatste dertig jaar een aantal artikelen gepubliceerd in het Stripschrift, een blad met achtergrondverhalen over strips en het beeldverhaal in het algemeen.

Hennie is ook de webmaster van de websites van H.V. Anderz.

Hennie heeft, onder pseudoniem een aantal sportboeken en een eerste deel van een roman-cyclus geschreven en in eigen beheer gepubliceerd bij Brave New Books. De boeken over wielrennen, voetbal en schaatsen weerspiegelen Hennie 's interesse in sport. 

Er zijn onder zijn eigen naam ook drie bundels van zijn op alblasserdam.net gepubliceerde columns verschenen en ook heeft hij een tweedelige biografie over zijn vader geschreven. Heel trots is Hennie ook op het boek over Hein, de broer van zijn vader, waar hij naar vernoemd is.

In 2021 is de derde bundel van de columns verschenen. Columns, altijd verankert in de geschiedenis, die proberen om Alblasserdam in het grotere verband van de wereldgeschiedenis en de tijd te laten zien......

  

 

Heeft Alblasserdam connecties met Floris V? Jazeker, via Melis Stoke. Maar wie was dat?
16 nov
Heeft Alblasserdam connecties met Floris V? Jazeker, via Melis Stoke. Maar wie was dat?
De echte Napoleon had in 1811 makkelijk even naar Alblasserdam kunnen komen. Hij was vlakbij.
26 aug
De echte Napoleon had in 1811 makkelijk even naar Alblasserdam kunnen komen. Hij was vlakbij.
Bekende Alblasserdammer en Dominee Frans Mallan was bijna Tweede Kamerlid geweest
28 jul
Bekende Alblasserdammer en Dominee Frans Mallan was bijna Tweede Kamerlid geweest
Scheepswrak Smit Lloyd 102 toch nog niet gevonden: Maar wat zijn de Alblasserdamse connecties?
16 mei
Scheepswrak Smit Lloyd 102 toch nog niet gevonden: Maar wat zijn de Alblasserdamse connecties?
Heeft Keizer Napoleon Bonaparte ooit Alblasserdam bezocht?
17 feb
Heeft Keizer Napoleon Bonaparte ooit Alblasserdam bezocht?
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.