Kurt Student: Duits Generaal wist in mei 1940 niet beter dan dat de brug over de Noord bij Alblasserdam nog in aanbouw was

01 maart 2023 • 10:41 door Hennie van der Zouw
Kurt Student: Duits Generaal wist in mei 1940 niet beter dan dat de brug over de Noord bij Alblasserdam nog in aanbouw was

In mijn allereerste Column voor Alblasserdam.net schreef ik over de brug over de Noord het volgende: 'De brug over de Noord bij Alblasserdam werd in de 30-er jaren van de vorige eeuw gebouwd om zo een vaste verbinding tussen het eiland IJsselmonde en de Alblasserwaard te verkrijgen. In 1939 was de bouw afgerond, en op 14 november van dat jaar werd de brug geopend. Ook het nieuwe stuk van de A15 tussen Sliedrecht en Hendrik-Ido-Ambacht werd die dag geopend, waardoor er een snelle verbinding tussen Rotterdam en Nijmegen ontstond.

Niemand zal bij de bouw van deze verkeersbrug hebben kunnen bedenken wat voor ellende deze brug naar Alblasserdam zou brengen in de meidagen van 1940. De verkeersbrug over de Noord moest welvaart naar het slapende plaatsje Alblasserdam brengen, geen ellende, geen vlammen en dood. En toch was de brug bijna vergeten……..

Op de oudere stafkaarten van het Nederlandse leger werd deze nieuwe verkeersbrug over de Noord en het nieuwe stuk van de A15 nog niet aangegeven, en zo kwam het dat deze nieuwe oost-west verbinding, tijdens de Duitse inval van mei 1940 nauwelijks werd benut door ons Leger, maar ook niet door het Duitse Leger.

De Duitse inlichtingendienst, de spionnen van Hitler, hadden hier een aantal steekjes laten vallen, en niet opgemerkt dat deze verkeersbrug al meer dan een half jaar in gebruik was. Mede ook omdat de Duitse invallers dezelfde kaarten gebruikten als het Nederlandse Leger kwamen de aanvallers hier voor een grote verrassing te staan. Generaal Kurt Student, bevelhebber van de Duitse luchtlandingstroepen, schreef in zijn memoires dat hij niet beter wist dan dat de brug over de Noord nog in aanbouw was. Dit was dus duidelijk een fout van de Duitse inlichtingen dienst, die juist in het gebied rondom Dordrecht zo actief was geweest, maar dat is een ander verhaal.

In de vroege ochtend van vrijdag 10 mei 1940, twee dagen voor Pinksteren, landden de eerste Duitse parachutisten op het eiland IJsselmonde. Ze hadden opdracht gekregen om de bruggen bij Rotterdam en Dordrecht te bezetten, om zo de opmars van het Duitse leger te kunnen bespoedigen.. Tot hun grote verrassing troffen Duitse verkenners, die naar het gebied van Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht waren gestuurd om het veer naar Alblasserdam te bezetten, daar geen veer aan, maar een prachtige nieuwe verkeersbrug.

Er werd direct alarm geslagen, en Generaal Kurt Student, die zeer verrast was over deze nieuwe brug, stuurde meteen versterkingen achter de verkenners aan.'

Tot zover het stukje uit mijn allereerste column. Nu wil ik een belofte aan mezelf eindelijk gaan nakomen, door te gaan vertellen wie nu eigenlijk deze Generaal Kurt Student was. Toen ik mijn eerste Column maakte nam ik me al voor om ooit eens wat dieper in het leven van deze generaal te gaan duiken. Nu in deze inmiddels 79ste column ga ga ik dus die belofte aan mezelf eindelijk inlossen.

-.-


Kurt Student

Kurt Student werd geboren op 12 mei 1890 in de plaats Birkholz. Hij overleed op 1 juli 1978 in Lemgo. Kurt Student was een Duitse Generaal bij de Duitse luchtmacht. Tot ver in de 20e eeuw werd Kurt Student nog door het Duitse leger geëerd als 'vader' van de Duitse "Fallschirmjäger", de luchtlandingstroepen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij piloot bij de Duitse Luchtmacht. 


In de Tweede Wereldoorlog voerde Kurt Student het bevel over het Duitse Luftlandekorps; een legerkorps bestaande uit luchtlandingstroepen, inclusief parachutisten, plus luchttransportcapaciteit. De troepen van Student hadden een sleutelrol bij de aanval op Nederland in mei 1940. 

Op 10 mei 1940 werd het hele Luftlandekorps met vliegtuigen over de Nederlandse en Belgische linies getransporteerd. Dit was een technisch novum en de Nederlandse defensiestrategie, gebaseerd op de Nieuwe Hollandse Waterlinie, was hier totaal niet op voorbereid.

De Duitse aanval op het regeringscentrum Den Haag, ook bekend als 'Slag om de Residentie' mislukte door onverwacht sterke Nederlandse tegenstand. 1.600 Duitse soldaten werden krijgsgevangen gemaakt, 900 van hen konden nog voor de Nederlandse capitulatie naar Engeland gevoerd worden.

Maar het bezetten van bruggen bij Moerdijk, in Dordrecht en in Rotterdam, teneinde de Duitse hoofdmacht in staat te stellen in het hart van de Vesting Holland door te dringen, slaagde wel, zij het dat in Rotterdam de Duitse opmars vastliep.

Om een Nederlandse capitulatie af te dwingen, besloot het Duitse opperbevel uiteindelijk om de stad Rotterdam te gaan bombarderen. Het bombardement vond plaats, terwijl onderhandelingen over een capitulatie, afgedwongen met het dreigement van dit bombardement, reeds gaande waren. Onder dreiging dat meer steden dit lot zouden volgen, capituleerde de Nederlandse bevelhebber generaal Winkelman uiteindelijk.

Daags na de inname van Rotterdam was generaal Kurt Student ook aanwezig bij een overleg tussen Duitse en Nederlandse autoriteiten. Toen op straat geweervuur klonk, nam hij poolshoogte bij een raam. Hierbij werd zijn hoofd door een balk getroffen, met een ingedrukte schedel als gevolg. Generaal Kurt Student overleefde dit bizarre incident, doordat de Rotterdamse chirurg Dr. C. van Staveren hem met spoed opereerde. Het herstel nam meer dan 9 maanden in beslag.

Een ander doel dat in mei 1940 werd bereikt met behulp van Students luchtlandingstroepen was de vlugge inname van het als strategisch belangrijk beschouwde Belgische Fort Eben-Emael, ten noorden van Luik en ten zuiden van Maastricht. Daarbij werden twee bruggen over het Albertkanaal intact veroverd, zodat het VIde Duitse leger onder leiding van generaal Walter von Reichenau vrije doortocht had naar België en zo de zuidflank van het Belgisch leger kon gaan bedreigen.

In 1941 leidde Generaal Kurt Student, nu weer helemaal opgeknapt, ook de aanval op Kreta, met wederom een grote luchtlandingsoperatie. Het eiland werd veroverd, maar als gevolg van het onverwacht felle verzet van partizanen en geallieerde troepen, tezamen meer dan 40.000 manschappen, vonden meer dan 6.650 Duitse paratroepen de dood. Hitler besloot hierop geen paratroepen meer in te zetten bij grootschalige operaties en zag onder meer af van een invasie van Malta.

Generaal Kurt Student gaf na de gevechten op Kreta, persoonlijk directe bevelen voor repercussies tegen de burgerbevolking; hij beriep zich hierbij op wreedheden, begaan door de partizanen jegens Duitse militairen tijdens de gevechten. Van een aantal dorpen werd de hele mannelijke bevolking ter dood gebracht, van een enkel dorp werden ook de vrouwen en kinderen vermoord.


Later werd generaal Kurt Student overgeplaatst naar Italië en vervolgens naar Frankrijk, waar hij met zijn troepen verdreven werd, door de landingen in Normandië in 1944. Generaal Kurt Student werd daarna de commandant van het 1ste Parachutistenleger en nam in die hoedanigheid deel aan de tegenaanval tegen de geallieerde Operatie Market Garden. Het was na Rotterdam het tweede drama in Nederland, waarbij in een stedelijk gebied, ditmaal Arnhem, veel burgerslachtoffers te betreuren waren. Later stond Student aan de leiding van de Duitse troepen in de slag om Kapelsche Veer. Na een kort verblijf aan het oostfront in Mecklenburg, waar de Russen niet konden worden tegengehouden, werd generaal Kurt Student op 8 mei 1945 door de Britten in Sleeswijk-Holstein gevangengenomen.

Generaal Kurt Student werd na de capitulatie van Duitsland voor een militair tribunaal geleid en veroordeeld voor een aantal feiten die betrekking hadden op de behandeling van Britse krijgsgevangenen. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, maar in 1948 al vrijgelaten. 

Om zijn misdaden tegen de Kretenzische burgerbevolking is hij nooit gedagvaard. Hij is niet uitgeleverd aan Griekenland, omdat de Duitse regering nooit staatsburgers uitleverd om in het buitenland terecht te staan. Kurt Student heeft zich na zijn vrijlating nooit officieel gedistantieerd van zijn vroegere 'Luftwaffe/Wehrmacht' verleden en was vaak nog prominent aanwezig bij herdenkingen van overleden veteranen. 

Hij overleed in 1978 op 88-jarige leeftijd.


Zijn militaire loopbaan:


Vanaf 3 maart 1910:                                       Fähnrich (effectief 1 maart 1910)
Vanaf 20 maart 1911:                                     Leutnant
Vanaf 18 juni 1915:                                        Oberleutnant
Vanaf 20 juni 1918:                                        Hauptmann (RDA 5 oktober 1916)
Vanaf 1 januari 1930:                                     Major
Vanaf 1 januari 1934:                                     Oberstleutnant
Vanaf 20 januari 1935 tot 1 oktober 1935:     Oberst
Vanaf 1 april 1938:                                         Generalmajor
Vanaf 1 januari 1940:                                     Generalleutnant (later General der Fallschirmtruppe)
Vanaf 1 augustus 1940:                                 General der Flieger
Vanaf 13 juli 1944:                                         Generaloberst


Met dank aan Wikipedia voor alle gegevens en aan de originele makers van de foto's en de video.


Met een vriendelijke groet van uw Columnist.

Hennie van der Zouw.


Column nr. 79.















Over de columnist

Hennie van der Zouw

Hennie van der Zouw, oud leerkracht uit het basisonderwijs en inmiddels 'pensionado,' is geboren in Bolnes in de gemeente Ridderkerk en sinds 1995 inwoner van Alblasserdam. Hennie is getrouwd en vader van een zoon. Hij is geinteresseerd in computers, I.C.T., stripverhalen, sport en geschiedenis.

Hennie heeft in de laatste dertig jaar een aantal artikelen gepubliceerd in het Stripschrift, een blad met achtergrondverhalen over strips en het beeldverhaal in het algemeen.

Hennie is ook de webmaster van de websites van H.V. Anderz.


Hennie heeft, onder pseudoniem een aantal sportboeken en de eerste twee delen van een roman-cyclus geschreven en in eigen beheer gepubliceerd bij Brave New Books. De boeken over wielrennen, voetbal en schaatsen weerspiegelen Hennie 's interesse in sport. 

Er zijn onder zijn eigen naam ook drie bundels van zijn op alblasserdam.net gepubliceerde columns verschenen en ook heeft hij een tweedelige biografie over zijn vader geschreven. Heel trots is Hennie ook op het boek over Hein, de broer van zijn vader, waar hij naar vernoemd is. Inmiddels is Hennie ook begonnen aan een boek over zijn moeder.

In 2021 is de derde bundel van de columns verschenen. Columns, altijd verankert in de geschiedenis, die proberen om Alblasserdam in het grotere verband van de wereldgeschiedenis en de tijd te laten zien......


En begin van het jaar 2023 verscheen het vierde deel van de verzamelde columns van Hennie van der Zouw op Alblasserdam.net


Jan Willem Boersma uit Mijdrecht sinds vorig jaar in een illuster rijtje Alblasserdamse Burgemeesters
03 feb
Jan Willem Boersma uit Mijdrecht sinds vorig jaar in een illuster rijtje Alblasserdamse Burgemeesters
Alblasserdammer Joop Aret, van waterklerk tot hobby-fotograaf
06 dec
Alblasserdammer Joop Aret, van waterklerk tot hobby-fotograaf
Een Interview met H.V. Anderz? Maar dat is toch zeker wel een Alblasserdammer? Of niet?
07 okt
Een Interview met H.V. Anderz? Maar dat is toch zeker wel een Alblasserdammer? Of niet?
Alblasserdam zit ook onder het P.F.A.S.. 'Dark Waters' ook in Alblasserdam
25 aug
Alblasserdam zit ook onder het P.F.A.S.. 'Dark Waters' ook in Alblasserdam
Na 80 columns wordt het tijd om toch maar eens een Alblasserdammer voor te stellen
01 jun
Na 80 columns wordt het tijd om toch maar eens een Alblasserdammer voor te stellen
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.