Een Interview met H.V. Anderz? Maar dat is toch zeker wel een Alblasserdammer? Of niet?

07 oktober 2023 • 11:49 door Hennie van der Zouw
Een Interview met H.V. Anderz? Maar dat is toch zeker wel een Alblasserdammer? Of niet?

Jazeker, natuurlijk is H.V. Anderz een Alblasserdammer. Maar echter wel een in Bolnes, aan de overkant van de rivier, geboren Alblasserdammer.  

Onlangs kreeg ik na enkele jaren weer eens contact met twee van mijn neefjes. Inmiddels neven. Egbert en Douwe die me in 2015 en 2016 met twee columns geholpen hadden. Ze hadden enkele jaren gestudeerd in het buitenland en waren de afgelopen maanden weer eens voor een tijdje terug in ons land.

'Misschien kunnen we nog weer eens iets voor onze oom in Alblasserdam doen.' Was het idee van Egbert, en Douwe had hem aangevuld met zijn opmerking: 'Zullen we eens een interview met die auteur, die H.V. Anderz gaan doen?'

En zo kwam het dat beide neven onlangs met een uitgewerkt interview bij mij voor de deur stonden.

Egbert en Douwe: Een interview met H.V. Anderz

- Inleiding:

- Douwe: H.V. Anderz is een verzamelaar- en samensteller van lijstjes. De eerste lijstjes die hij ooit op een oude typemachine in zijn jonge jaren maakte, was een lijstje van de winnaars van de Europa Cup I, met de uitslagen van de gespeelde finales erbij en toen de Nederlandse successen van Ajax en eerst Feyenoord in de Europa Cup I Finales steeds groter werden, werd het ook een steeds leuker lijstjes om bij te houden.

- Egbert: Welke gebeurtenis(sen) zorgden ervoor dat u met uw lijstjes begon?

- H.V. Anderz: Jan Jansen won de Tour de France en er moest natuurlijk ook een lijst(je) komen van alle Tour de France winnaars! Maar dat was een hele uitzoekerij in die tijd zonder internet. Ook het uitzoeken en bijhouden van de Schaatsrecords en van de winnaars van de Europese- en Wereld-kampioenen Schaatsen kwam in zijn zichzelf opgelegde takenpakket. Dit ontlokte ooit een heel vreemde en vragende blik aan een bibliothecaresse in de grote bibliotheek in Rotterdam. 'Waarom wil iemand boeken over schaatsen lenen als de zomertemperaturen richting de dertig graden lopen....?' Maar ja, die boeken had ik op dat moment dus echt nodig, vond ik......! Maar wielrennen bood nog zoveel meer en de winnaars van de etappes in de Tour de France werden ook na de Tour-winst van Jan Jansen in 1968, in schriftjes door mij bijgehouden en later op A4 uitgetikt.

Douwe: Kortom, de lijstjes groeiden samen met het enthousiasme van sportliefhebber H.V. Anderz alleen noemde me hij zich in die tijd natuurlijk nog niet zo. H.V. Anderz was en is ook een verhalenverteller, maar waar kwam nu die naam toch eigenlijk vandaan?

- Douwe: Kunt u ons uitleggen hoe u aan dit pseudoniem komt?

- H.V. Anderz: Wel, dat is eigenlijk heel simpel. Tijdens een vakantie in de zestiger jaren in het Overijsselse Holten vond ik een pocket van een zekere Havank: 'Het Mysterie van Sint Eustache' en ontdekte ik, waar dat pseudoniem, Havank,  vandaan kwam: H.van Kallen = Havank. Dat kan ik ook, dacht hij en H.V. Anderz was geboren!

- Egbert: En het idee om een boek te schrijven, weet u nog waar dat vandaan kwam?

- H.V. Anderz: Op een verjaardag van een van mijn collega in de tachtiger jaren van de vorige eeuw, lag er een boek klaar, een groot opschrijfboek waarbij die jarige collega aan iedereen vroeg, om er iets in te schrijven. Dat deed hij net als alle andere aanwezigen.

Opeens kwam de jarige collega hem bedanken voor zijn stukje tekst, met tekening trouwens en maakte de opmerking: 'Je moet eens een boek gaan schrijven.....! En zo is het gekomen.....' 

- Douwe: En uw Fictie verhaal, hoe komt u aan die ideeën daarvoor?

- H.V. Anderz: In de jaren daarna broeiden er steeds meer verhalen in mij op, steeds meer fragmenten, die ik op een of andere manier nog aan elkaar moest verbinden....

Ik kwam zo rond 2010 in zijn werk in een burn-out terecht, vond andere bezigheden en begon mijn lijstjes in boeken te verwerken. Eerst twee voetbalboeken, toen andere sportboeken en al die tijd groeide en bloeide mijn eigen verhaal steeds verder.

- Douwe: Hieronder de beide door H.V. Anderz al in eigen beheer bij Uitgeverij Brave New Books uitgegeven delen van zijn eerste Trilogie. 


- Egbert: Wanneer bent u echt gaan schrijven aan uw eerste Trilogie?

- H.V. Anderz: Toen kwam de Kerstperiode van 2019 en op de een of andere manier vielen alle verhaal-fragmenten samen en vormden een groot lang verhaal, het verhaal, met de overkoepelende titel, de 'Second Founding Fathers'. Hiervan heeft hij nu dus inmiddels twee delen uitgegeven. Het wordt een trilogie want het derde en afsluitende deel moet nog uitgeschreven worden en hij heeft  zelfs al een idee voor een tweede trilogie......

- Douwe: Hieronder nog wat in formatie en de links behorend bij de eerste twee delen van H.V. Anderz zijn komende Trilogie

Eerste Trilogie over de 'Second Founding Fathers' met de Titel: 'De Roell-Code:'

- De Roell-Code: Eerste Yarn: Het Ontwaken van Giganten
- De Roell-Code: Tweede Yarn: Giganten in Sluimermodus

- Egbert: Hij heeft nu zoveel ideeën voor het derde deel van deze eerste trilogie, dat het misschien wel een trilogie van vier delen gaat worden......... !

-.-

Voetbal

- Douwe: Maar eerst kwamen er de sportboeken. Tientallen jaren had hij allemaal lijstjes van sportonderdelen bijgehouden. Lijstjes over Voetbal kampioenschappen, finales e.d., lijstjes over Wielerwedstrijden en lijstjes over Schaats-kampioenschappen en records. 


- Egbert: Hoe ontstond uw eerste voetbalboekje?

- H.V. Anderz:
Zo'n tien jaar geleden besloot ik om alle voetbalfinales van de internationale toernooien eens in een boekje te gaan bundelen en zo ontstond mijn eerste voetbalboekje. Een dun naslagwerkje met daarin alle internationale toernooien en hun winnaars en finales tot dan toe. Ik gaf het de overkoepelende titel: Voetbalfinales. Zocht een leuke passende omslag en gaf het uit onder de naam H.V. Anderz.

- Voetbalfinales *   

- H.V. Anderz: Maar je weet hoe dat gaat dat met voetbalfinales, ieder jaar komen er steeds meer bij. Dus ook werd ieder jaar mijn eerste boekje steeds minder actueel. Op een gegeven moment kreeg ik een ingeving. Hoe zat het met een lustrum van allerlei voetbaltoernooien? En ik ontdekte dat er in 1872 een eerste voetbalfinale was gespeeld en zo kwam ik op een herdruk van mijn eerste boekje, maar nu met de titel 150 jaar Voetbalfinales van 1872 tot en met 2022, en in het begin van 2023 gaf ik dit uit en haalde mijn eerste boekje uit publicatie.

- Douwe: Eind 2013 publiceerde H.V. Anderz naar aanleiding van zijn verzameling voetballijstjes nog een Voetbalboek getiteld: Het Internationale Clubvoetbal. Hierin behandelde hij de grote internationale voetbalclubs uit Europa en Zuid-Amerika. Alle finales van de grote internationale voetbaltoernooien en de Nederlandse clubs die hun voetsporen op het internationale podium hebben achter gelaten. Inmiddels is dit boekje ook aan een nieuwe en bijgewerkte druk toe!

-.- 

Schaatsen

- Douwe: In dezelfde beginjaren van zijn publicaties, kreeg H.V. Anderz het idee om over het Internationale Schaatsen ook eens een boekje te maken, maar dan speciaal over de Olympische Schaatstoernooien. Bijzonder is eigenlijk dat toen hij in 1968 op TV als jongetje van een jaar of 14 voor het eerst Olympische schaats wedstijden bekeek, hij het formaat van die Olympische schaatswedstrijden eigenlijk maar helemaal niks vond. Het was geen allround! Je kreeg voor iedere afstand een medaille....! Hij vond het maar niks.

- Egbert: Toch kwam er een Schaatsboek over de Olympische Winterspelen?

- H.V. Anderz: Ja, mijn idee over het Olympische formaat veranderde met de jaren. Dus maakte ik daar zijn eerste Schaatsboekje over, over de Olympische Schaats Wedstrijden! En..... dit eerste boekje werd gevolgd door steeds een nieuwe uitgave als er weer een Olympisch Schaatstoernooi was geweest. Zo kwam het dat ik na dat eerste schaatsboekje steeds een nieuw boekje maakte als er weer een Olympisch Jaar was geweest, en haalde voor de volledigheid mijn vorige schaatsboekje over de Olympische Winterspelen uit publicatie. Zo is er nu al tien jaar steeds een compleet Schaatsboek over het Langebaanschaatsen op de Olympische Spelen in de handel.. 


- De Olympische Geschiedenis van het Langebaanschaatsen - 1924 t/m 2010 *
- De Olympische Geschiedenis van het Langebaanschaatsen - 1924 t/m 2014 *
- De Olympische Geschiedenis van het Langebaanschaatsen - 1924 t/m 2018 *
- De Olympische Geschiedenis van het Langebaanschaatsen - 1924 t/m 2022


- Douwe: Hierboven dus zijn vier boekjes over de Geschiedenis van het Olympische Langebaanschaatsen, steeds aangevuld met de gegevens en uitslagen van het nieuwe Olympische jaar. H.V. Anderz wil ook graag nog boekjes uitgeven over de Geschiedenis van de Europese Kampioenschappen Schaatsen en over de Geschiedenis van het Wereldkampioenschap Schaatsen, maar dat is er nog niet van gekomen. Ook een boekje over alle Elfstedentochten is nog in de maak. Wel heeft hij inmiddels enkele Jaarboekjes over het Langebaan Schaatsen uitgegeven, Beginnend met het jaar 2020-2021, het Coronajaar. 
- Het Langebaan Schaatsen in het Coronajaar 2020-2021
- Het Langebaan Schaatsen in het Olympische Jaar 2021-2022
- Het Langebaanschaatsen in het Na-Olympische Jaar 2022-2023

- Egbert: Het jaarboekje over het Langebaanschaatsen van het jaar 2023-2024 is ook al in de maak.

-.-

Wielrennen

- Douwe: Zoals u bovenaan in deze tekst hebt kunnen lezen, was H.V. Anderz ook bijna heel zijn leven bezig met het maken van lijstjes met uitslagen van wielerwedstrijden. Daar stonden de etappewinnaars van de Tour de France, alle etappewinnaars van alle gereden Tours de France bovenaan en er kwam bij hem een idee op om alle lijstjes over de Tours de France in een boekje te gaan verzamelen en uit te gaan geven. Dit werd een behoorlijk boek, uitgegeven in 2017, in hetzelfde jaar dat Tom Dumoulin als eerste Nederlander ook de Giro, de Ronde van Italie won en H.V. Anderz koppelde daar dus ook maar een boekje over de Geschiedenis van de Giro aan vast en dan kon natuurlijk de geschiedenis van de Vuelta, de Ronde van Spanje niet achterblijven. Het kostte veel tijd en was een heel werk, maar de boeken kwamen er!
- De Geschiedenis van de Ronde van Frankrijk van 1903 t/m 2017
- De Geschiedenis van de Ronde van Italie van 1909 t/m 2017
- De Geschiedenis van de Ronde van Spanje van 1935 t/m 2017

- Egbert: Hoe kwam u tot het maken van meer boekjes over Wielrennen?

- H.V. Anderz: Tja, dat kostte veel denkwerk, wat kon ik het beste doen met de uitslagen van de volgende Grote Rondes? Deze grote rondes werden tenslotte ieder jaar gereden. Na een jaar waren zijn drie boekjes over deze rondes al achterhaald. Hoe moest ik dat nu gaan bijwerken?

- H.V. Anderz: Ik besloot tot de vorm van Jaarboekjes, net als ik al bij het Schaatsen deed. Vanaf het jaar 2018 zag er inmiddels dus ieder jaar een jaarboekje over de grote Rondes in het Wielrennen het licht. Deze groeiden uit tot een echt jaarboekje, met niet alleen de Grote Rondes erin, maar ook heel veel gegevens over andere wielerwedstrijden. Inmiddels heb ik dus sinds het jaar 2018 ieder jaar een Wielren-Jaarboekje uitgegeven, en die van dit jaar staat er ook binnenkort weer aan te komen.

- De Drie Grote Wielerrondes van 2018: Engelse Overheersing
- De Drie Grote Wielerrondes van 2019: Opkomst van nieuwe Wielerlanden
- De Drie Grote Wielerrondes van 2020: Slovenie grijpt de macht
- De Drie Grote Wielerrondes van 2021: Bernal, Pogacar en Roglic
- De Drie Grote Wielerrondes van 2022: Hindley, Vingegaard en Evenepoel
- De Drie Grote Wielerrondes van 2023: Het Jaar van Jumbo Visma

-.-

- Egbert: Wat zijn de nieuwe plannen van auteur H.V. Anderz?

- H.V. Anderz: Natuurlijk ga ik verder met de boeken over de 'Second Founding Fathers', waarvan ik dus al heel ver met deel drie ben gevorderd, maar zoals ik ergens anders al geschreven heb, lijkt het erop dat ik te veel stof heb voor nog slechts een deel in deze trilogie en dus zal het misschien wel een Trilogie van vier delen gaan worden. Maar dat is nog maar een gissing, want ik heb ook al uitgebreide ideeën voor een tweede trilogie, dus misschien kan ik stof van de eerste trilogie verwerken in die tweede trilogie.......

Het maken van de Jaarboekjes, voor het Schaatsen en het Wielrennen, waarbij je eigenlijk als je ze aan het maken bent, iedere dag iets in het boekje wilt toevoegen, vergt veel tijd, dus ik weet niet hoe lang ik dat nog ga volhouden naast mijn andere activiteiten. Ideeën te over, maar heb ik de tijd om het allemaal te verwezenlijken.

- Douwe: H.V. Anderz denkt dat hij zich de komende jaren gaat buigen over twee schaatsboeken, een boek over alle Europese Kampioenschappen Schaatsen voor de Heren en de Dames, en een boek over alle Wereldkampioenschappen Schaatsen ook natuurlijk bij de Dames en de Heren. Daar heeft hij al ontzettend veel materiaal voor bijeen gezocht, dus wie weet kan hij die zelfs nog eerder publiceren dan hij nu denkt.

- Egbert: Misschien maakt hij ook nog wel vervolgen op de boeken over de geschiedenis van de Tour, de Giro en de Vuelta. Zijn eerste delen daarover gingen tenslotte maar tot 2017. 

- Douwe: Ook ligt er een tweede versie van het boek 'Het Internationale Clubvoetbal' op de plank, geheel gewijd aan alle finales van de Europese en  andere Club Voetbaltoernooien. Ook hier kan hij heel veel aanvullen voor een vernieuwde versie.

- Egbert: Wat er in ieder geval nog zal komen, denkt hij nu is het volgende deel over de Olympische Schaatswedstrijden op de Langebaan, en nu helemaal aangevuld t/m de Winterspelen van 1926 in Noord-Italie.

- Douwe: Kortom, H.V. Anderz heeft nog plannen genoeg, maar of hij ook tijd genoeg heeft om die plannen te verwezenlijken? 

Time will tell.

- Egbert: Hier als afsluiting trouwens nog een leuke rubriek van H.V. Anderz op Alblasserdam.net over het voetbal in de regio.Vriendelijke groet,

Uw Columnist

Hennie van der Zouw
i.s.m.: Egbert en Douwe.Column 82.


Zie ook nog: 

- Auteurswebshop H.V. Anderz
- Auteurswebshop Hennie van der Zouw

N.b.: De afbeelding aan de kop van deze Column zou wel eens de omslag van de Tweede Trilogie van H.V. Anderz over de Second Founding Fathers kunnen gaan worden......... Hou daarom in ieder geval de bovenstaande websites in de gaten.


Zie ook: 
https://www.alblasserdam.net/columns/37/julius-caesar-en-lybische-vijgen-in-alblasserdam
https://www.alblasserdam.net/columns/27/vergeten-bombardement-op-de-moerdijkbruggen-op-13-mei-1940-gezien-vanuit-alblasserdam

Over de columnist

Hennie van der Zouw

Hennie van der Zouw, oud leerkracht uit het basis-onderwijs en inmiddels 'pensionado,' is geboren in Bolnes in de gemeente Ridderkerk en sinds 1995 inwoner van Alblasserdam. Hennie is getrouwd en vader van een zoon. Hij is geinteresseerd in computers, I.C.T., stripverhalen, sport en geschiedenis.

Hennie heeft in de laatste dertig jaar een aantal artikelen gepubliceerd in het Stripschrift, een blad met achtergrondverhalen over strips en het beeldverhaal in het algemeen. Ook zijn er enkele artikelen onder zijn naam in zogenaamde Fanzines verschenen in Engeland en de Verenigde Staten, handelend over de comic uitgaven over de helden uit de verhalen van Robert E. Howard (o.a. Conan) en Edgar Rice Burroughs (o.a. Tarzan).

Hennie van der Zouw is ook de webmaster van de websites van H.V. Anderz. waarop een uitgebreide presentatie van zijn interesses, hobbies en nog veel meer te vinden is......


Hennie heeft, onder pseudoniem een aantal sportboeken en de eerste twee delen van een roman-cyclus geschreven en in eigen beheer gepubliceerd bij uitgeverij Brave New Books. De boeken over wielrennen, voetbal en schaatsen weerspiegelen de interesse van Hennie in die sporten. 

Er zijn onder zijn eigen naam ook inmiddels vier bundels van zijn op www.alblasserdam.net gepubliceerde columns verschenen en ook heeft hij een tweedelige biografie over zijn vader geschreven. Heel trots is Hennie ook op het boek over Hein, de broer van zijn vader, waar hij naar vernoemd is. Inmiddels is Hennie ook begonnen aan een boek over zijn moeder.

In 2021 was de derde bundel van de columns verschenen. Columns, altijd verankert in de geschiedenis, die proberen om Alblasserdam in het grotere verband van de wereldgeschiedenis en de tijd te laten zien......


En begin van het jaar 2023 verscheen het vierde deel van de verzamelde columns van Hennie van der Zouw op Alblasserdam.net. Alle vier de bundels met de verzamelde columns zijn gepubliceerd onder de naam: Terugblik op Alblasserdam.


Wie of wat, was of is Anna Pawlovna en wat was de connectie met Alblasserdam?
12 mei
Wie of wat, was of is Anna Pawlovna en wat was de connectie met Alblasserdam?
Jan Willem Boersma uit Mijdrecht sinds vorig jaar in een illuster rijtje Alblasserdamse Burgemeesters
03 feb
Jan Willem Boersma uit Mijdrecht sinds vorig jaar in een illuster rijtje Alblasserdamse Burgemeesters
Alblasserdammer Joop Aret, van waterklerk tot hobby-fotograaf
06 dec
Alblasserdammer Joop Aret, van waterklerk tot hobby-fotograaf
Alblasserdam zit ook onder het P.F.A.S.. 'Dark Waters' ook in Alblasserdam
25 aug
Alblasserdam zit ook onder het P.F.A.S.. 'Dark Waters' ook in Alblasserdam
Na 80 columns wordt het tijd om toch maar eens een Alblasserdammer voor te stellen
01 juni 2023
Na 80 columns wordt het tijd om toch maar eens een Alblasserdammer voor te stellen
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.