Leerlingen van 't Nokkenwiel adopteren oorlogsmonument in de Polderstraat

19 april 2016
Leerlingen van 't Nokkenwiel adopteren oorlogsmonument in de Polderstraat

ALBLASSERDAM - Maandag 18 oktober adopteerden 29 leerlingen van Daltonschool 't Nokkenwiel, locatie Boerenpad, het oorlogsmonument in de Polderstraat.

Vrijheid geef je door
In de raadzaal van het gemeentehuis heette burgemeester Paans de leerlingen welkom. Hij legde uit dat het belangrijk is om stil te staan bij wat vrijheid heeft gekost en refereerde aan het thema 'Vrijheid geef je door' van het Nationaal Comité  4 en 5 mei. De burgemeester stelde de leerlingen de vraag welke verhalen zij van hun ouders of opa en oma hebben gehoord over de Tweede Wereldoorlog. Eén van de leerlingen vertelde dat zijn opa in de hongerwinter geboren is en dat oudere broers en zussen er op uit werden gestuurd voor eten.

Twee minuten stilte
De leerlingen van 't Nokkenwiel presenteerden feiten en verhalen van de Tweede Wereldoorlog waarna het gezelschap naar het monument in de Polderstraat liep. Daar werd twee minuten stilte gehouden om de oorlogsslachtoffers te herdenken. Vervolgens legde burgemeester Paans met twee leerlingen een krans bij het monument gevolgd door de andere leerlingen die een bloem neerlegden.

Traditie
‘Adopteer een monument’  is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 en groep 8 van het basisonderwijs een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt adopteren. Zo leren de kinderen over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en de rituelen die daar bij horen. De Alblasserdamse basisscholen doen al vele jaren mee met dit project.

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.