Koks Rivas winnen dessertprijs van 'Het beste Menu van de Zorg 2016'

18 november 2016 door Hennie van der Zouw
Koks Rivas winnen dessertprijs van 'Het beste Menu van de Zorg 2016'

DSRECHTSTEDEN - Drie koks van Rivas Zorggroep winnen de dessertprijs van ‘Het beste Menu van de Zorg 2016’. Niels Bron, Niels Zillig en Robin Schaap werden in de finale ook nog eens tweede met ‘Het beste Menu van de Zorg 2016.’

Deze wedstrijd vond donderdag 17 november plaats tijdens de Dag van de Gastvrijheid in het Beatrixtheater in Utrecht. ‘We vinden het belangrijk dat er meer aandacht komt voor goede, smaakvolle en gezonde voeding in de zorg’, zegt Niels Bron. ‘Het is daarom mooi dat we in de finale van deze wedstrijd stonden en nu met de dessertprijs naar huis gaan.’

Smaken
De wedstrijd is ontstaan met het idee koks in de zorg te stimuleren elke dag weer een gevarieerd menu samen te laten stellen. ‘We hebben oog voor een gezonde en diverse maaltijd, maar smaak is altijd het allerbelangrijkste’, zegt Niels Zillig. ‘Eten moet tenslotte lekker zijn.’ Bij de bereiding van de maaltijden houden de koks daarom rekening met veranderde smaak van bijvoorbeeld patiënten in het Beatrixziekenhuis en de bewoners van de Rivas-locaties. ‘Bij het koken voor de bewoners denken we aan de verminderde reuk waardoor de smaak is veranderd’, zegt Niels Bron. ‘Voor een maaltijd voor mensen met bijvoorbeeld kanker is het weer belangrijk om rekening te houden met veranderde smaak door chemotherapie.’

Voorwaarden
‘Het beste Menu van de Zorg’ moet aan een flink aantal voorwaarden voldoen. ‘Het gaat om de voorbereiding, uitvoering van de werkzaamheden en de opbouw van het menu’, legt Robin Schaap uit. ‘Natuurlijk gaat het ook om de smaak, kleur en presentatie van de gerechten. Met elkaar hebben we een mooi menu samengesteld waar we trots op zijn.’ Het team van zorgorganisatie Marente net iets beter.

Prijs
De koks kregen uit handen van chef-kok Pierre Wind een prijs van € 1000,-. ‘Eerlijk is eerlijk: ze hoopten deze wedstrijd te winnen’, zegt Harm Knijff, hoofd Hotelservices bij Rivas. ‘Maar de tweede plek voor het hele menu en winnaar van de dessertprijs is ook een fantastisch resultaat.’ De koks wilden met hun deelname aan deze wedstrijd vooral laten zien dat een lekkere maaltijd voor bewoners en patiënten noodzakelijk is. ‘Het geeft namelijk een positieve bijdrage aan het fysieke, mentale en maatschappelijke welzijn’, zegt Knijff. ‘Wat we met het prijzengeld gaan doen, weten we nog niet precies. Maar we zullen zeker iets voor bewoners en patiënten organiseren.’

Fotobijschrift: (v.l.n.r.) Robin Schaap, Niels Bron en Niels Zillig, koks van Rivas Zorggroep, met op de voorgrond chef-kok Pierre Wind.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.