Chr. Muziekvereniging Soli Deo Gloria Alblasserdam viert 115 jarig jubileum met “koninklijk” concert

14 november 2014 door Hennie van der Zouw
Chr. Muziekvereniging Soli Deo Gloria Alblasserdam viert 115 jarig jubileum met “koninklijk” concert

ALBLASSERDAM - Soli Deo Gloria werd op 24 juni 1899 opgericht door een groep van 16 Alblasserdammers. Het initiatief hiervan ging uit van bakkersknecht W.E. Brune die de leiding in handen nam over het korps en daarmee de eerste dirigent van Soli werd. In de jaren daarna ontwikkelde het korps zich snel en werd er hard en met enthousiasme gerepeteerd.

Succesvolle deelnames aan festivals en concoursen waren het gevolg. De geschiedenis van Soli is in 1999 uitgebreid opgetekend door dhr A. Korpel en verschenen in boekvorm. Het boek is opgenomen in de collectie van de bibliotheek en nog verkrijgbaar via de vereniging.

Fanfare
Het fanfareorkest van SDG staat op dit moment onder leiding van dirigent Jurgen Nab en komt uit in de 2e divisie, dit is de op 1 na hoogste divisie voor amateurblaasorkesten. Het fanfareorkest speelt op hoog niveau en is in staat om zich muzikaal op een veelzijdige manier te presenteren.

Het fanfareorkest bestaat uit koperen blaasinstrumenten, saxofoons en slagwerk. Het fanfare orkest van Soli repeteert iedere dinsdag van 20.00 -22.00 uur.

Melody Percussion Band
In 1946 werd naast het fanfare orkest een tamboerkorps toegevoegd aan de vereniging. In 1978 werden lyra’s toegevoegd aan het tamboerkorps. Een nog grotere revolutie voltrok zich in 1992 toen marimba’s, vibrafoons en xylofoons toegevoegd werden aan het korps wat nu bekend staat als de “Melody Percussion Band”.

De “MPB” staat onder leiding van dirigent Theo Vet en komt net als het fanfare orkest uit in de 2e divisie. Creativiteit gaat bij de MPB hand in hand met muzikaliteit wat een optreden altijd verassend maakt! De MPB repeteert op vrijdag van 20.00-22.00uur.

Opleidingsorkesten
Naast de 2 “grote” orkesten bestaat Soli Deo Gloria uit opleidingsorkest Solide en jeugdslagwerkgroep SoliD. In deze groepen leren de gevorderde leerlingen onder professionele begeleiding om het samenspelen in een orkest onder de knie te krijgen. Alle onderdelen van de vereniging hebben Cultureel Centrum Landvast als thuisbasis.

Opleiding
Soli beschikt over een eigen professionele muziekopleiding met vakbekwame en zeer ervaren docenten.

Door het samenspelen in blazers en slagwerkklassen almede het volgen van individuele lessen wordt een opleidingsklimaat gecreëerd waar de vereniging trots op is. Ook volwassenen bieden wij “les op maat”. Informeer gerust eens naar de mogelijkheden.

Feestorkest “De vrolijke (peper)noot”
Om inkomsten te genereren voor de verenigingskas heeft Soli in 1999 feestorkest “De Vrolijke Noot” opgericht. Dit feestorkest is te boeken voor feesten, partijen, markten etc. Eind november transformeert het orkest jaarlijks in pietenband “De Vrolijke Pepernoot”.

Soli Klassiek
In 2013 zag ensemble “Soli Klassiek” het levenslicht. Dit ensemble bestaande uit 8 muzikanten speelt 4 – 8 stemmige muziek in het licht klassieke genre. Daarnaast heeft Soli Klassiek ook ervaring in het muzikaal ondersteunen van kerkdiensten.

Jubileumconcert
Soli Deo Gloria viert op 22 november het jubileum met 2 concerten in CC Landvast. Om 15.30uur geven de opleidingsgroepen Solid en Solide een concert, tijdens dit concert zal ook de prijsuitreiking plaatsvinden van de kleurwedstrijd die SDG organiseert ter gelegenheid van het 115 jarig jubileum.

Om 20.00uur is het de beurt aan de Fanfare en de Melody Percussion Band om te concerteren. Voor dit concert heeft de vereniging het thema “Koninklijk” uitgekozen, verwijzend naar het 200 jaar bestaan van het Koninkrijk der Nederland in 2014.

De beide onderdelen van de vereniging geven tijdens dit concert hun geheel eigen verassende invulling aan dit thema. 

De fanfare speelt tijdens dit concert o.a. het werk “Van Oranje” wat door componist Carl Wittrock in opdracht van het Nationaal Comité voor 200 jaar Koninkrijk geschreven is. Beide concerten zijn gratis toegankelijk.

Meer informatie is verkrijgbaar via de website van de vereniging: www.sdgalblasserdam.nl

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.