Dit zijn de meest gestelde vragen over linkbuilding

Als jij met je bedrijf online beter en sneller gevonden wilt worden, dan kan linkbuilding in je strategie niet ontbreken. Het is een middel voor zoekmachine optimalisatie en kan meer bezoekers naar je website trekken en/of je omzet verhogen. Mocht je geen idee hebben wat linkbuilding inhoudt, lees dan hier de meestgestelde vragen om daarachter te komen.
Wat is linkbuilding?
In officiële termen betekent linkbuilding offpage optimalisatie. Iets makkelijker uitgelegd: werkzaamheden om je online vindbaarheid te vergroten die buiten je eigen website om gebeuren. In feite worden er teksten geschreven met links naar jouw website en op externe websites geplaatst. Hiermee bouw je een goede backlinkprofiel, één van de beoordelingscriteria van Google. De zoekmachine kijkt namelijk naar de autoriteit van een pagina en dat kun je verhogen met linkbuilding. Een hogere autoriteit heeft weer effect op je organische positie in Google.
Hoe werkt linkbuilding?
Linkbuilding gaat iets verder dan gewoonweg een tekst schrijven met een link naar je website. Zo kijkt Google ook naar de manier waarop een link geplaatst wordt. Daarom wordt er van tevoren bepaald wat de belangrijkste zoekterm is. Als je bijvoorbeeld een webshop hebt waar je plantenbakken verkoopt, dan kan de hoofdzoekterm ‘plantenbak voor buiten’ zijn. Die term wordt in een tekst verwerkt en op dat woord of die woorden wordt de link geplaatst. Door deze links op een
slimme manier te plaatsen, denkt Google dat de inkomende links op een natuurlijk wijze zijn toegevoegd.
Zijn er linkbuilding tools?
Er zijn ontzettend veel tools die je kunt gebruiken voor linkbuilding, die ook allemaal weer op andere onderdelen letten. Zo zijn er tools die de backlinks checken of tools die een overzichtelijke scan aanbieden. Er zijn ook online marketing bureaus die zelf een tool ontwikkelen. Een aantal bekende tools zijn Ahrefs, Linkody, GroupHigh, BuzzStream en JustReachOut.
Waarom linkbuilding uitbesteden?
Mocht je geen capaciteit in huis hebben om zelf aan de slag te gaan met linkbuilding, dan kun je ervoor kiezen om het uit te besteden. Op traffictoday.nl lees je bijvoorbeeld hoe zij te werk gaan. Ze plaatsen relevante links en zelfgeschreven blogs via partners die externe websites hebben. Verder hebben zij een handmatige linktarget benadering. Ook schrijven ze blog- en forumreacties. De eerste
resultaten zie je vaak binnen twee tot drie maanden, als je website tenminste al een goede basis heeft. Als je website (nog) geen goede techniek of content heeft, dan zal linkbuilding weinig verschil maken.