Alblasserdammer Joop Aret, van waterklerk tot hobby-fotograaf

06 december 2023 • 10:47 door Hennie van der Zouw
Alblasserdammer Joop Aret, van waterklerk tot hobby-fotograaf

Joop Aret, een bekende naam voor de volgers van Alblasserdam.net. Jarenlang sierden zijn foto's vele berichten op onze website. 


Zijn eerste reportage verscheen op 7 maart 2006 op Alblasserdam.net, waar zijn eerste foto's bij een artikel over de verkiezingen van de Gemeenteraad van 2006 verschenen. Toen nog in klein formaat.


Op zondag 22 november van het jaar 2020, nu al meer dan drie jaar geleden overleed Joop op 74 jarige leeftijd.

Johan Jakob Aret (Budel, 19 januari 1946 - Sliedrecht, 22 november 2020)
ALBLASSERDAM - Op Alblasserdam.net verscheen het volgende In Memoriam:

Op zondag 22 november 2020 is Joop Aret op 74-jarige leeftijd overleden. Op 26 november van het jaar 2015 mocht Joop samen met zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en verdere familie nog hun 50-jarig huwelijk vieren. Helaas overleed Joops vrouw Jopie Zuidervliet-Aret een klein jaartje geleden en is onze Joop daarna nooit meer de oude geweest.

Joop, een geboren Brabander uit Budel is opgegroeid in Rotterdam. Daar heeft hij als douane-declarant en waterklerk gewerkt tot hij in 1986 overstapte naar een transportbedrijf. Hij was daar o.a. planner. Joop is op dit bedrijf ook gestart met de computers en deed thuis gelijk mee met een eigen Commodore 64.
Sinds zijn 57ste was Joop met pensioen. Sindsdien wijdde hij zich aan zijn hobby’s, zoals fotograferen. Ook zat Joop meer dan 40 jaar in het bestuur van aquariumvereniging De Paradijsvis en was hij webmaster van de website.

Na zijn pensioen gingen Joop en zijn vrouw Jopie veel fietsen en lezen. Buitenlandse reizen vond Joop maar niks, dus die werden weinig gemaakt.
Sinds de start van Alblasserdam.net in 2005, is Joop zo’n vijftien jaar vrijwilliger/redacteur/fotograaf geweest. Hiervoor ging hij bijvoorbeeld vaak naar jubilarissen in Alblasserdam om, als de burgemeester daar op bezoek kwam, er een foto en een stukje van te maken. Het resultaat kwam Joop dan vaak persoonlijk naar ons kantoor brengen.

Met een fijn gevoel kijken wij terug op de keren dat Joop bij ons op kantoor was. Onder het genot van een kop koffie kregen we dan zijn foto’s en ook vaak een door hem zelf geschreven stuk tekst voor publicatie.
Joop, bedankt voor wie je was en wat je voor Alblasserdam.net hebt betekend, we zullen je missen. 

Zie ook: https://www.alblasserdam.net/nieuws/81478/in-memoriam-joop-aret-joop-we-zullen-je-missen-2020-11-25


Vijftig jarig huwelijksjubileum bij de familie Aret

(27 november 2015)

ALBLASSERDAM - Op 27 november 2015 verscheen het volgende stukje op Alblasserdam.net:

Op 26 november 2015 was het 50 jaar geleden dat ze elkaar het ja-woord gaven. De thans 69 jarige Joop Aret en de ook 69 jarige Jopie Zuidervliet - Aret. Hij, een geboren Brabander en zij, een rasechte Alblasserdamse, hebben elkaar toen ze ongeveer 17 jaar waren, ontmoet op de zogenaamde Tjalk, een dansboot, die vaak in Alblasserdam afmeerde. Daar speelde Joop in een bandje op zijn gitaar en kwam Jopie dansen. Al de eerste keer dat ze elkaar daar zagen, sloeg de vonk over en twee jaar later zijn ze getrouwd.

Jopie is geboren in de Kinderdijk, aan de Pijlstoep in een gezin met 10 kinderen. Jopie: “We sliepen allemaal gezellig op zonder.” Joop is geboren in het Brabantse Budel en is opgegroeid in Rotterdam.
Joop en Jopie wonen inmiddels al weer negen jaar in de Weverstraat. Daarvoor woonden ze achtereenvolgens in de Kerkstraat, aan het Scheldeplein, in de Nicolaas Beetsstraat en in de Rembrandtlaan.

Joop heeft eerst in Rotterdam verschillende banen bij een havenbedrijf gehad, als douane-declarant en waterklerk, tot hij in 1986 met een klant van dit Havenbedrijf mee overstapte naar Oosterhout. Dit bedrijf, een transportbedrijf met de naam Walon B.V., lijfde hem graag in, om voor hen te komen werken. Hij was daar o.a. planner en heeft nog net voor zijn pensionering de zogenaamde ISO Certificering van het bedrijf af mogen ronden.
Joop is op dit bedrijf ook gestart met de computers en deed thuis gelijk mee met een Commodore 64. Welke steeds mee evolueerde naar de ‘tablet’ die nu gebruikt wordt door Joop en Jopie.

Inmiddels is Joop als sinds zijn 57ste met pensioen. Sindsdien wijdt hij zich aan zijn hobby’s, zoals fotograferen. Ook zit Joop al meer dan 40 jaar in het bestuur van de aquarium vereniging, en doet daarvoor nu nog steeds het verenigingsblad en de PR. Ter sprake kwam ook nog Aquamonde in de Wipmolen, een aquarium event van zo’n 30 jaar geleden, wat Joop mede organiseerde. De aquariumvereniging heeft een eigen gebouw in de Klaproosstraat.

Jopie vertelde dat ze voornamelijk huisvrouw was om voor de twee dochters te zorgen, maar toen het gesprek verder vorderde, bleek dat ze nog veel meer dan alleen huisvrouw was geweest. Hier een kleine opsomming: Jopie heeft gewerkt bij wasserij van Beest, heeft huizen schoongemaakt, heeft voor Oma gezorgd, op de kleinkinderen gepast en bij Tafeltje Dekje in Ridderkerk gewerkt en ook nog voor de schoonouders in Rotterdam gezorgd, daar ging ze een paar keer per week met de bus naar toe……..

Twee dochters kreeg het gezin Aret, en inmiddels zijn er drie kleinkinderen, twee jongens en een meisje. Joop: “de jongste is wel de langste.” Ze wonen allemaal nog gezellig in de buurt.
Na hun pensioen gingen Joop en Jopie veel fietsen en lezen. Buitenlandse reizen vond Joop maar niks, dus die werden weinig gemaakt. Maar ze kampen nu met wat lichamelijke ongemakken. Zo moet Joop vaak een bezoek brengen aan de fysiotherapeut in Dok 11, waar hij te vaak, zo zegt hij zelf, op de loopband moet oefenen.
Ze gaan hun huwelijksdag zaterdag 28 november met de familie vieren in de bovenzaal bij restaurant Damzicht.
Burgemeester Paans bracht hen op vrijdagmiddag 27 november een felicitatie bezoek.

Joop is ook al weer tien jaar vrijwilliger/redacteur/fotograaf bij www.alblasserdam.net. Hiervoor gaat hij bijvoorbeeld vaak naar de jubilarissen van Alblasserdam om als de burgemeester daar op bezoek komt, er een foto en een stukje van te maken. “Raadsvergaderingen doe ik niet, dat vind ik maar niks,” aldus Joop, die van plan was nog vele jaren foto’s voor Alblasserdam.net te blijven maken.

Zie ook: https://www.alblasserdam.net/nieuws/11197/2015-11-27-9228-vijftig-jarig-huwelijksjubileum-bij-de-familie-aret


Als je op de website Alblasserdam.net bij de zoekfunctie de naam Joop Aret invult, dan komt er een enorm overzicht van wel 356 artikelen waar zijn naam aan verbonden wordt, tevoorschijn. 

Het alleroudse artikel met de naam van Joop eraan verbonden stamt uit 2006. Dit artikel met foto's van hem, heb ik hierboven al genoemd. Ik ben niet van plan om alle artikelen waar Joop zijn naam aan verbonden heeft, hier te gaan opsommen, maar hieronder ziet u er wel een groot aantal verschijnen.

Laten we maar beginnen met deze 'bloemlezing':

Een van de eerste artikelen met foto's van Joop is deze van 24 april 2007, wel een groot jaar later dan de eerste twee artikelen en het heet: Alblasserdam.net trekt ook bezoeker uit Australie:

- Dat Alblasserdam.net steeds meer bezoekers telt, is een bekend feit. Maar dat we ook in Australië worden bekeken en gelezen, merkte onze fotograaf Joop Aret, toen hij door ene G.P. Kamphuis uit Knoxfield per e-mail werd benaderd. -

Lees voor het bijbehorende artikel hier verder: https://www.alblasserdam.net/nieuws/13538/2007-04-24-5365-alblasserdam-net-trekt-ook-bezoekers-uit-australie

- Joop's foto sierde ook de Crisis in het Alblasserdamse Gemeentebestuur van 2007. In Joop's begintijid plaatsten we nog kleine foto's bij de artikelen, zoals u bij deze bijdrage kunt zien. - 

Lees het artikel hier: https://www.alblasserdam.net/nieuws/13395/2007-06-12-5357-crisis-gemeentebestuur-alblasserdam

- Ook bij de jaarlijkse lintjesregen werd fotograaf Joop een graag geziene gast, zoals hier in 2008. -

Lees het artikel wat bij de foto's van Joop hoorde: https://www.alblasserdam.net/nieuws/9542/2008-04-25-5325-vier-koninklijke-onderscheidingen-


- Bij de lampioennenoptocht van februari 2009 was Joop met zijn fototoestel aanwezig.

Lees hier het artikel wat bij Joops foto hoort: https://www.alblasserdam.net/nieuws/12398/2009-02-02-5700-grote-opkomst-bij-lampionnenoptocht


- Als we rond 2010 de artikelen bekijken waarin Joop's foto's terug te vinden zijn, dan zien we een uitzonderlijk groot aandeel van onze fotograaf Joop. Zoals bijvoorbeeld op 4 oktober 2010 toen Joop en zijn fototoestel een bezoek brachten aan 'de dag van de ouderen.' -

Lees en bekijk hier het bijbehorende artikel: https://www.alblasserdam.net/nieuws/9897/2010-10-04-6895-dag-van-de-ouderen-brengt-beweging


- Joop zijn andere hobby was de Aquariumvereniging van Alblasserdam: De Paradijsvis. Logisch dus dat hij op het 60-jarig bestaan van die vereniging aanwezig was. Hieronder zijn verhaal en foto's van dit jubileum op 22 februari 2011

Lees en bekijk het bijbehorende artikel hier: https://www.alblasserdam.net/nieuws/12993/2011-02-22-7146-aquariumvereniging-de-paradijsvis-bestaat-60-jaar


- Op de jaarlijkse Koninginnedagen, en later de Koningsdagen, was Joop ook als fotograaf altijd aanwezig, zoals hier in 2012. -

Lees en bekijk hier het bijbehorende artikel: https://www.alblasserdam.net/nieuws/11821/2012-05-01-7737-zonnige-koninginnedag-2012


- In 2013 werd er in Alblasserdam gestart met de bouw van het nieuwe zwembad, en natuurlijk was Joop erbij. -

Zie hier het bijbehorende artikel: https://www.alblasserdam.net/nieuws/11813/2013-10-18-8319-wethouder-veerman-slaat-eerste-paal-nieuwe-zwembad


- Bijvoorbeeld in het jaar 2014 was Joop ook aanwezig bij de jaarlijkse bezigheden rondom NLDoet. -

Zie hier het bijbehorende artikel en de fotoserie van onze eigen huisfotograaf Joop:  https://www.alblasserdam.net/nieuws/11896/2014-03-25-8525-actiecomite-organiseerde-tal-van-klussen-voor-nldoet


- Bevrijdingsdag kon ook ieder jaar rekenen op de aanwezigheid van Joop Aret, zoals hier op 5 mei 2015. - 

Zie hier het bijbehorende artikel en de foto's van Joop: https://www.alblasserdam.net/nieuws/11300/2015-05-05-9000-bevrijdingsdag-en-opening-van-het-vernieuwde-wilgenplein


- Op de boomplant- boomfeestdagen was Joop er ook. Hier een voorbeeld daarvan op 17 maart 2016. - 

Zie hier het bijbehorende artikel en de foto van Joop Aret: https://www.alblasserdam.net/nieuws/11070/2016-03-17-9359-groep-8-van-de-boeg-plant-bomen-met-wethouder-peter-verheij


- Samen met Burgemeester Jaap Paans bezocht Joop ook veel Alblasserdammers die hun huwelijks jubileum vierden zoals hier op 8 februari 2017. -

Zie hieronder het bijbehorende artikel en de foto's van Joop: https://www.alblasserdam.net/nieuws/10665/2017-02-08-9773-bezoek-burgemeester-jaap-paans-bij-50-jarig-huwelijk-van-familie-van-der-zijden


- Ook bij de gedenkdagen in onze gemeente was Joop meestal met zijn fototoestel aanwezig, zoals op 10 april 2018 toen hij foto's maakte bij de adoptie door een schoolklas van het Monument aan de Polderstraat.

Zie hier het artikel en de bijbehorende foto's: https://www.alblasserdam.net/nieuws/10099/2018-04-10-10315-groep-7-van-basisschool-het-palet-adopteert-monument-aan-de-polderstraat- Ook bij de regionale auto-rallyrijders was Joop vaak op bezoek voor een foto. Zoals bijvoorbeeld op 8 april 2019 toen hij deze leuke foto maakte. -

Zie hier het bijbehorende artikel: https://www.alblasserdam.net/nieuws/9563/2019-04-08-10787-rallyrijders-en-sponsoren-gezocht-voor-het-goede-doel

- Heel toepasselijk is het, dat ongeveer een jaar voor zijn overlijden, we op 5 november 2019, als een van de laatste foto's, die we van Joop op Alblasserdam.net plaatsten, een foto en artikeltje over de Aquariumvereniging de Paradijsvis plaatsten. - 

Lees en bekijk hier het bijbehorende artikel en de foto's:  https://www.alblasserdam.net/nieuws/9288/2019-11-05-10995-open-huis-bij-aquariumvereniging-de-paradijsvis.


Ter herinnering aan:

Joop Aret:
Fotograaf van Alblasserdam.net
Budel, 19 januari 1946 - Sliedrecht, 22 november 2020


'Joop' we missen je.......
Column 83

Over de columnist

Hennie van der Zouw

Hennie van der Zouw, oud leerkracht uit het basis-onderwijs en inmiddels 'pensionado,' is geboren in Bolnes in de gemeente Ridderkerk en sinds 1995 inwoner van Alblasserdam. Hennie is getrouwd en vader van een zoon. Hij is geinteresseerd in computers, I.C.T., stripverhalen, sport en geschiedenis.

Hennie heeft in de laatste dertig jaar een aantal artikelen gepubliceerd in het Stripschrift, een blad met achtergrondverhalen over strips en het beeldverhaal in het algemeen. Ook zijn er enkele artikelen onder zijn naam in zogenaamde Fanzines verschenen in Engeland en de Verenigde Staten, handelend over de comic uitgaven over de helden uit de verhalen van Robert E. Howard (o.a. Conan) en Edgar Rice Burroughs (o.a. Tarzan).

Hennie van der Zouw is ook de webmaster van de websites van H.V. Anderz. waarop een uitgebreide presentatie van zijn interesses, hobbies en nog veel meer te vinden is......


Hennie heeft, onder pseudoniem een aantal sportboeken en de eerste twee delen van een roman-cyclus geschreven en in eigen beheer gepubliceerd bij uitgeverij Brave New Books. De boeken over wielrennen, voetbal en schaatsen weerspiegelen de interesse van Hennie in die sporten. 

Er zijn onder zijn eigen naam ook inmiddels vier bundels van zijn op www.alblasserdam.net gepubliceerde columns verschenen en ook heeft hij een tweedelige biografie over zijn vader geschreven. Heel trots is Hennie ook op het boek over Hein, de broer van zijn vader, waar hij naar vernoemd is. Inmiddels is Hennie ook begonnen aan een boek over zijn moeder.

In 2021 was de derde bundel van de columns verschenen. Columns, altijd verankert in de geschiedenis, die proberen om Alblasserdam in het grotere verband van de wereldgeschiedenis en de tijd te laten zien......


En begin van het jaar 2023 verscheen het vierde deel van de verzamelde columns van Hennie van der Zouw op Alblasserdam.net. Alle vier de bundels met de verzamelde columns zijn gepubliceerd onder de naam: Terugblik op Alblasserdam.


Wie of wat, was of is Anna Pawlovna en wat was de connectie met Alblasserdam?
12 mei
Wie of wat, was of is Anna Pawlovna en wat was de connectie met Alblasserdam?
Jan Willem Boersma uit Mijdrecht sinds vorig jaar in een illuster rijtje Alblasserdamse Burgemeesters
03 feb
Jan Willem Boersma uit Mijdrecht sinds vorig jaar in een illuster rijtje Alblasserdamse Burgemeesters
Een Interview met H.V. Anderz? Maar dat is toch zeker wel een Alblasserdammer? Of niet?
07 okt
Een Interview met H.V. Anderz? Maar dat is toch zeker wel een Alblasserdammer? Of niet?
Alblasserdam zit ook onder het P.F.A.S.. 'Dark Waters' ook in Alblasserdam
25 aug
Alblasserdam zit ook onder het P.F.A.S.. 'Dark Waters' ook in Alblasserdam
Na 80 columns wordt het tijd om toch maar eens een Alblasserdammer voor te stellen
01 juni 2023
Na 80 columns wordt het tijd om toch maar eens een Alblasserdammer voor te stellen
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.